2024.03.19, Kedd
Millenniumát Ünnepli Csurgó Városa
csurgo.hu

Millenniumát Ünnepli Csurgó Városa

MTI OS

2019.01.17. 21:00

Ünnepi hangulatban kezdte az új esztendőt a somogyi kisváros, Csurgó.

Hirdetés

Nem  egy szokványos új év kezdődött el az itteniek számára, hanem a település első írásos említésének ezredik évfordulója: a zalavári apátság 1019-ben kelt oklevelében szerepel először Csurgó neve, mint Chorgow.
Az emlékév feljogosít az ünneplésre, hiszen a sok évszázadot megért kisváros ma is töretlenül fejlődik és és élni akar.  A Millenniumi Év nyitórendezvénye január 22-én, a Magyar Kultúra Napján lesz, amikor dr. Bódis József államtitkár, a csurgói gimnázium öregdiákja  tiszteli meg a dél-somogyi kisvárost ünnepi beszédével.   E napon több kulturális és művészeti pályázatot hirdet meg a város az itt élők számára, ezzel is erősítve a kötödést. A Magyar Posta elsőnapi bélyegzéssel  és helyi bélyegsorozattal települ ki a Csokonai Közösségi Házba.
Az év során emlékérmet veretnek, millenniumi emlékoszlopot állítanak, helytörténeti konferenciákra, népfőiskolai előadásokra várják az érdeklődőket.
Érdekes, hogy erre az évre esik több évfordulós megemlékezés is: 150 éve alapította Eötvös József Csurgón az ország első állami tanítóképzőjét, a gimnázium-alapító gróf Festetics György és a mezőgazdász Nagyváthy János halálának 200. évfordulójára emlékeznek, és a johanniták 800 évvel ezelőtti csurgói letelepedését is idén ünneplik.
A költő emlékére megnyílik az év folyamán az ország első Csokonai Vitéz Mihály állandó kiállítás, mely interaktív módon fogja bemutatni Csurgó ma is nagy tiszteletben tartott költő-tanárának pályáját. Kiadványok sora jelenik meg, előadások sorozata zajlik. Lesz program bőven, s mindezekről egy összefoglaló kiadvány (Csurgói Kalendárium) is megjelenhet az év elteltével.

AktuálisSomogy megyeCsurgómillennium