2024.04.23, Kedd
Jó tanácsok a pollenszezonra
Pinterest - illusztráció

Jó tanácsok a pollenszezonra

Somogy Megyei Kormányhivatal

2019.03.15. 18:00

Az elmúlt évek megváltozott időjárási viszonyai miatt a pollenszezon is kitolódott, szinte egész évben kínozza az arra érzékenyeket. Mit tehetünk, az allergiás tünetek mérséklése érdekében?

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ évek óta működteti az allergiások számára létrehozott, ingyenesen igénybe vehető Pollen Napló szolgáltatását. A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről.

A Kaposvári pollencsapda is egész évben működik, heti gyakorisággal elemzik az adatait.

Az aktuális értékek a http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/aktualis.pdf linken tekinthetők meg. Ennek segítségével bárki követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek.

Kétmillió magyar szenved a tünetektől

Az időjárás nagyban befolyásolja a pollenek koncentrációját a levegőben: száraz, meleg időben általában magasabb, míg reggel, illetve esős időben alacsonyabb az érték, így a szénanátha tünetei erősödnek, illetve enyhülnek.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől.

Az allergia egy krónikus betegség, melynek - a kellemetlen kísérő tüneteken kívül - idővel súlyosabb szövődményei is kialakulhatnak, ezért érdemes komolyan venni.

Magas pollenkoncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában, az allergiásoknak számolni kell a tünetek megjelenésére, úgy, mint tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, „piros szem” (kötőhártya-gyulladás), szem fáradékonyság, továbbá fáradtság és levertségérzet, nagyobb alvásigény.

Tanácsok allergiásoknak

Az allergiás tünetek mérséklése érdekében javasolt a terápiás kezelés megkezdése, illetve a rossz közérzet enyhítése, vagy elkerülése érdekében az alábbi tanácsok betartása is nagyon hasznos lehet:

• Magas pollenszám esetén kevesebb időt töltsenek a szabadban;

• Naponta, lefekvés előtt mossanak hajat – ami az egyik fő pollenraktár;

• Minél gyakrabban és alaposabban pórszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak;

• Naponta cseréljék és mossák ruháikat, mert a pollen könnyen rátapad;

• Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot;

• Magas pollenkoncentráció esetén kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását.

Aktuálisallergiapollen