2024.03.28, Csütörtök
Zánkai és fonyódi táborok ingatlanjainak átadását tárgyalta az Országgyűlés
erzsebettaborok.hu

Zánkai és fonyódi táborok ingatlanjainak átadását tárgyalta az Országgyűlés

MTI

2019.03.05. 18:00

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára expozéjában kiemelte: az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány - az Erzsébet-programról szóló törvénymódosítás révén - a magyar államtól ingyenesen tulajdonba kapná az alapvetően a gyermektáborok működtetéséhez kapcsolódó ingatlanrészeket, amelyekből kettő a fonyódi táborhelyhez tartozó partsáv mentén, egy pedig a zánkai táborhely kikötőjében terül el.

Hirdetés

Kifejtette: magyar kormány az elkövetkező időszakban összesen 26 milliárd forintot fordít két balatoni, a zánkai és fonyódligeti táborhely felújítására és bővítésére. A felújítások során a Zánkai Erzsébet-tábor nemcsak minden meglévő lakóépülete felújításon esik át, de új közösségi terek is létrejönnek. megújul a sportcsarnok, színházterem, fejlesztik az éttermet és a konyhát, Fonyódligeten pedig teljesen új, korszerű épületek létesülnek. A munkálatok nem befolyásolják a táboroztatást, az eközben is zökkenőmentesen folyik majd - jelezte Rétvári Bence, aki hozzátette: a kormány által biztosított forrás így lehetővé teszi, hogy a színvonalas programok mellett 21. századi körülmények között és duplájára emelt létszámban táborozhassanak majd a gyermekek.

A beruházás megvalósítása érdekében az is szükséges, hogy a táborokat üzemeltető alapítvány tulajdonába kerüljön a gyermektáborok teljes területe. 2016 szeptemberében ez nagyrészt már meg is valósult, az alapítvány az államtól ingyenesen megkapta a táborhelyekhez tartozó ingatlanokat, 3 ingatlan kivételével, ahol különböző adminisztratív és jogi akadályok miatt az átadás akkor még nem történhetett meg. Mostanra ezek az akadályok is elhárultak - mutatott rá.

A parlamenti államtitkár kitért arra is, hogy az Erzsébet Táborok programjain 2016-ban közel 90 ezren vettek részt, 2017-ben ez a szám már meghaladta a 100 ezret, 2018-ban pedig 126 ezerre emelkedett a résztvevők száma.

2018-ban már összesen csaknem 30 ezer táborozó nyaralt a biztonságos és tartalmas programokkal szervezett hatnapos balatoni Erzsébet-táborokban, Zánkán és Fonyódligeten - összegzett Rétvári Bence.

Külön öröm számukra, hogy a közel 30 ezer résztvevő között határainkon túlról (Kárpátaljáról, Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről) érkezők is voltak, összesen mintegy 2 500-an. Az erdélyi Erzsébet-táborban, Ivó településen lévő táborhelyen nyáron több mint 1 500 magyarországi gyermek táborozott, ősszel pedig csaknem 2 000 erdélyi magyar gyermek pihenhetett - ismertette a parlamenti államtitkár.

A napközis táboroztatási program keretében Magyarország 500 településén közel 60 ezer gyermek vakációs napközi időtöltéséről és napi négyszeri egészséges étkezéséről gondoskodott a lakóhely közelében a Napközi Erzsébet-táborok keretében. A nyári táborok mellett ősszel és tavasszal ottalvós osztálykirándulásokon vehetnek részt a gyermekek. 2018-ban az őszi-tavaszi ottalvós osztálykirándulások keretében a balatoni táborhelyeken több mint 18 ezer gyermek vett részt Erzsébet-tábori programon - jelezte.
 

Fidesz: állami területek kerülnek alapítványi tulajdonba a Balatonnál
 

Kovács Sándor (Fidesz) kifejtette: a kormány döntött a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborok fejlesztéséhez szükséges beruházások támogatásáról, ezek jelenleg előkészítés alatt állnak, és most minden fejlesztési terület az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kerül.

A javaslat ugyanis rendelkezik a három érintett állami tulajdon átadásáról az alapítványnak - közölte.
 

Jobbik: támogatható a javaslat, de remélik, nem épülnek apartmanházak
 

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) is fontosnak nevezte a gyermekek nyaraltatását az Erzsébet-táborokban, ezért támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot.

Jelezte ugyanakkor, hogy március 15-én hatályba lép a területrendezési jogszabály Balatonra vonatkozó szakasza, és bízik abban, hogy valóban a gyermekek fogják a szóban forgó területeket birtokolni, nem pedig apartmanházak fognak ott épülni.

Valóban a gyermekek használhassák ezeket a területeket! - kérte.
 

DK: Zánka is elvesztette közintézmény jellegét
 

Arató Gergely (DK) közölte: az alapcéllal egyetértenek, mert a gyermektáboroztatás kapacitásának növelése támogatható.

Az azonban kérdés - folytatta -, hogy ha ez a cél fontos az államnak, miért szervezte ki ezt a feladatot.

Szerinte az alapítványban mint egy "fekete lyukban" eltűnik ez a vagyon, és így Zánka is elvesztette közintézmény jellegét.
 

Zárszó
 

Rétvári Bence államtitkár zárszavában azt mondta: egy olyan alapítványról van, amely egyházi kötődésű, ezért biztosított, hogy a köz javát fogja szolgálni a vagyon.

Ezután az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a vitát.
 

AktuálisSomogy megyeFonyódErzsébet-tábor