2024.04.19, Péntek
Új szerepben születik újjá Felsőmocsolád régi iskolaépülete
pixabay - illusztráció

Új szerepben születik újjá Felsőmocsolád régi iskolaépülete

MTI OS

2019.05.29. 15:19

Egészségügyi, szociális és önkormányzati funkciókat lát el ezután a tíz évvel ezelőtt kiüresedett iskolaépület Felsőmocsoládon.

Hirdetés

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból biztosított 32 057 539 Ft-os vissza nem térítendő támogatás, valamint az önkormányzat által vállalt 10 %-os önerőnek köszönhetően valósult meg a több mint 35 millió forintos beruházás.
Egy 2016-os pályázati felhívás alapján új hasznosítást álmodtak meg a település központjában található ingatlannak. Felsőmocsoládon 10 évvel ezelőtt szűnt meg az általános iskola, melynek épülete azóta kihasználatlan volt. A mostani beruházás lehetőséget adott arra, hogy többféle funkció ellátásra is alkalmas intézmény jöjjön létre. Ebben az épületben kap helyet a jövőben az orvosi rendelő, a védőnői szolgálat, az önkormányzati hivatal és a családsegítő szolgálat is.
A „Felsőmocsolád volt Általános Iskola épületének energetikai felújítása” című projekt tervezésekor nagy hangsúlyt kapott az energiahatékonyság és a korszerű műszaki megoldások használata. A 2017-ben megkezdett tervezési folyamatot a közbeszerzési eljárás követte, majd elindult a kivitelezés, melynek során a homlokzati falakat és a födémet hőszigetelték, az épület kívül és belül új vakolatot kapott. Megújult a padlószigetelés és a tetőszerkezet is, a homlokzati nyílászárókat hőszigetelt műanyag ajtókra, ablakokra cserélték, a beltéren szintén új nyílászárók kerültek beépítésre. A vizes helyiségeket és a közlekedőket hideg burkolattal, míg a többi helyiséget meleg burkolattal látták el. Új válaszfalak készültek, minden felületet frissen festettek, mázoltak. A fűtést a mai szabályoknak megfelelő kondenzációs készülék biztosítja. Az épület energia-ellátásához járul hozzá a 2 kwp teljesítményű napelem rendszer.
Az építési munkák lezárultak, mostantól a 21. századi igényeknek megfelelő, korszerű többfunkciós  intézmény szolgálja a helyben élőket.

AktuálisFelsőmocsoládSomogy megyefelújítás