2024.04.20, Szombat
85 éve indult meg a Balatoni Viharjelzés
MTI Fotó: Varga György - illusztráció

85 éve indult meg a Balatoni Viharjelzés

kormany.hu

2019.07.06. 09:04

A nyaralók, horgászok és hajósok biztonságát szolgálják a meteorológiai előrejelzések.

Hirdetés

László Tibor Zoltán, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Balatoni Viharjelzés kezdetének 85. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balatoni Viharjelzés színvonalas kiszolgálása speciális meteorológiai infrastruktúrát igényel. László Tibor Zoltán elmondta, a nyári időszakban három speciális szélműszer is végez méréseket a Balaton közepén: a Keszthelyi-öbölben, Szigliget és Balatonmáriafürdő között, valamint a keleti medence közepén, Siófok és Alsóörs között. Hozzátette: a viharjelzésben kulcsszerepet játszanak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egész országot lefedő, és több mint 270 automata állomásból álló felszíni mérőhálózatának adatai. A korszerű informatikának köszönhetően ezek az adatok 10 perces gyakorisággal állnak rendelkezésre – emelte ki a helyettes államtitkár.

Kifejtette: a nyári balatoni viharok leginkább a zivatarokhoz köthetők, melyek fejlődése és áthelyeződése az időjárási radarok segítségével követhető. László Tibor Zoltán arról is beszélt, hogy a természeti erők közül Magyarországon a légköri folyamatok által keltett hatásokkal kell számolni: pusztító szélviharokkal, jégesőkkel, árvizekkel vagy forrósággal, aszállyal. A meteorológiai előrejelzések, veszélyjelzések, az agráriumot támogató beavatkozások alapját jelentő megfigyelő hálózat működtetése, fejlesztése kiemelt gazdasági és társadalmi érdek – húzta alá a helyettes államtitkár.

A Balatoni Viharjelzés Dr. Hille Alfréd repülő ezredes, meteorológus kezdeményezésére kormányzati döntés alapján, 1934. július 8-án indult meg. A kezdetben 15 riasztó állomásból álló rendszer ágyúkkal és árbócra felhúzható piros színű jelző kosarakkal jelezte a vihar közeledtét.

AktuálisviharjelzésBalaton