2024.04.19, Péntek
Házhoz megy Kaposvár a használt sütőolajért
kaposvar.hu

Házhoz megy Kaposvár a használt sütőolajért

kaposvar.hu

2019.09.20. 21:00

Minden kaposvári háztartás chippel ellátott háromliteres edényt kap, ez a statisztikák szerint körülbelül két havi használt étolaj tárolására alkalmas.

Hirdetés

– Az országban egyedülálló módon elsőként kezdjük el a használt háztartási étolaj begyűjtését Kaposváron. Egy évben 50 ezer tonna használt sütőolaj keletkezik az országban, és ennek még a fél százalékát sem gyűjtik össze. A lefolyókba öntve dugulást okoz, belekerül a vízbe, ezzel károsítva a környezetünket – jelentette be Szita Károly polgármester szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztériumot kerestük meg a tervünkkel, majd a támogatásukkal döntöttünk úgy, hogy várhatóan az év végére megkezdjük a próbát, és házhoz menve gyűjtjük össze a használt étolajat. Ehhez 300 millió forintos támogatást biztosított a tárca – tette hozzá a polgármester.

 

 

A társasházak lépcsőházában egy 60 literes gyűjtőkonténert helyeznek el, amelybe a lakók üríthetik a saját edényüket. Két gyűjtőgépjármű végzi majd az edények cseréjét, a begyűjtött használt olajból pedig bioüzemanyag készül majd. A városlakókat levélben is tájékoztatni fogják a program indulásáról és annak részleteiről.

– A célunk az, hogy a káros olaj legalább 30%-át összegyűjtsük, s így a kaposvári példát országossá tegyük – emelte ki Szita Károly. A polgármester hangsúlyozta: Kaposvár elkötelezett a környezettudatos megoldások iránt, s most egy újabb lépést tesz a város a tiszta és élhető környezet megteremtésének irányába.

AktuálisKaposvárSomogy megyesütőolaj