2024.04.16, Kedd
Képzés tartottak a napelemekkel kapcsolatos tűzesetekről
tolna.katasztrofavedelem.hu

Képzés tartottak a napelemekkel kapcsolatos tűzesetekről

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.09.30. 18:38

A Magyarországon előfordult, napelemekkel összefüggő tűzesetekről tartottak képzést a Tamási Regionális Képzési Centrumban Fejér, Tolna, Baranya és Somogy megye önkéntes és önkormányzati tűzoltói részére.

Hirdetés

A képzésen megjelent tűzoltókat Bán Attila tű. ezredes köszöntötte, aki elmondta, hogy ugyan a hazai tűzoltói beavatkozások során még ritkán találkozunk a napelemekkel összefüggésbe hozható tüzekkel, azonban az ilyen rendszerek egyre nagyobb térhódításának köszönhetően fel kell készülni ezekre a káresetekre.

Csöglei István tű. alezredes az elektromossági alapfogalmakról és a feszültség alatti oltás szabályozásáról beszélt előadásában, majd a napelem rendszerek veszélyforrásait mutatta be. A következő bemutató során egy kivitelező cég részéről a napelemek telepítéseinek szabályairól esett szó. A képzés résztvevői videofelvételek segítségével ismerhették meg a különböző rendszereket.

Bán Attila tű. ezredes ezt követően az elmúlt években hazánkban előfordult, napelemekkel kapcsolatos tűzesetekről számolt be a jelenlévőknek, akik az előadást követően megtekinthettek egy napelemet és kipróbálhatták a PYRO oltóeszköz háti változatát. Az oltóberendezés egy speciális habbal oltó készülék, a kilövellt oltóanyag tulajdonságai közül kiemelendő a függőleges felületen történő megtapadása.

Gy. Szabó István tű. alezredes az elektromos járművekről beszélt, kiemelt hangsúlyt fektetve a katasztrófavédelemnél használatos e-Golfok felépítésére, mellyel a résztvevők az előadást követően a gyakorlatban is megismerkedhettek.

Galéria

Aktuálisnapelemtűz