2024.04.27, Szombat
Mozgalmas nyáron van túl a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság
police.hu

Mozgalmas nyáron van túl a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság

police.hu

2019.09.25. 16:37

Számos rendezvényt biztosítottak, de emellett jócskán szabtak ki büntetéseket is a szabálysértőkkel szemben. A nagy meleg a vízpart mellé csábította a fürdőzőket és a vízi sportok szerelmeseit, ám a nyaralók egy része még mindig nem kellő gondossággal vágott neki a vizeknek.

Hirdetés

A tó déli partján sekélyebb a víz, hamarabb felmelegszik. A homokos szakaszok miatt népszerű a gyerekekkel nyaraló családok körében. A 70 kilométeres partszakasz Balatonaligától Balatonszentgyörgyig húzódik, „fővárosa” Siófok. Elsősorban a szórakozás és a fürdőzés kedvelői látogatják. Az északi partot inkább a pihenni és a hajózni vágyók keresik fel. Azon a szakaszon Balatonfüred, Badacsony és Tihany a népszerűbb. Magyarországon több mint 200 a kijelölt természetes fürdőhely, ennek több mint a fele a Balaton partján található. Egy forró nyári napon mintegy 300 ezer ember fürdik a tóban. A balatoni vízirendészet csaknem 24 hajóval ügyel a biztonságra, és segít a bajbajutottakon a közel 600 négyzetkilométernyi vízfelületen. Az ingyenes strandok nagy részét a déli parton találták idén is a fürdőzők, ezért ott többen is voltak.

– Végleges adatok nincsenek, de soha ennyi rendezvény nem volt nyáron, mint az idén – tájékoztatott Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) vezetője. – Kiemelhető közülük a 37. Balaton-átúszás, amelyen 9724-en vettek részt. Az esemény történetében az úszók összesen több mint 1 millió kilométert tettek meg. A résztvevők ezúttal is Révfülöpről vágtak neki az 5,2 kilométeres távnak.

Ugyancsak óriási volt az érdeklődés, és több mint 2 ezren evezték át a tavat egy másik rendezvényen. A július 13–14-ei Red Bull Air Race 2019-en is ki lehetett tenni a megtelt táblát Zamárdiban, százezrek látogattak el.

– A mintegy 2000 intézkedésünk közül 262 életmentés volt, hatan haltak meg a vízben – folytatta Horváth László ezredes. – Az emberi felelőtlenség folyamatosan szedi az áldozatait, de mi abban vagyunk érdekeltek, hogy egy baleset se legyen.

A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

– Nagyon jó a felszereltségünk, a munkaeszközeink világszínvonalat képviselnek – fogalmazott az ezredes. – Jelenleg a hajópark felújítása folyik. Jövőre új kisgéphajó is érkezik, ami szintén előrelépés lesz a további munkavégzésben. A személyi állomány új képzésen fog részt venni. A gyerekek felvilágosítását idén is folytattuk. Közel 140 helyen több ezer gyerek számára tartottak előadást a kollégák.

AktuálisBalatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság nyárBalaton