2020.01.23, Csütörtök

Hirdetés

Prevenciós program indul a somogyiak egészségének megőrzéséért
kormanyhivatal.hu

Prevenciós program indul a somogyiak egészségének megőrzéséért

Somogy Megyei Kormányhivatal

2019.09.05. 08:00

"Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” elnevezéssel a Nemzeti Népegészségügyi Stratégiához kapcsolódó szakpolitikai program indul útjának 2019 szeptemberétől Somogy megyében.

Hirdetés

Kampányt indított a kormány – a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve – a hátrányos helyzetű településeken élők egészségének megőrzéséért. A tervek szerint a speciális szűrőbuszok szeptembertől várják a lakosságot különböző vizsgálatokkal és prevenciós szolgáltatásokkal a megyében összesen 6 helyszínen: Csököly, Lakócsa, Kastélyosdombó, Gamás, Nagybajom és Somogysárd településeken.

 

 

A kezdeményezés a „Felzárkózó települések” elnevezésű hosszú távú programhoz kapcsolódik, amelyben a kormány 300 hátrányos helyzetű falu felzárkóztatását tűzte ki céljául. 2019-ben 31 helyszínen kezdődik el a munka a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával, a végrehajtásban pedig a nagy egyházi karitatív szervezetek és a településeken dolgozó civil szervezetek is részt vesznek.

A Somogy megyei program megnyitóját 2019. szeptember 3-án Csökölyben, a szűrővizsgálatok első állomásán tartották.

 

 

Dr. Neszményi Zsolt elmondta: a program célja, hogy a különböző egészségügyi szolgáltatásokat eljuttassa a hátrányos helyzetű településeken élő, a közlekedési adottságok miatt a szűrési lehetőségekhez nehezen hozzáférő emberekhez is. A kormánymegbízott megköszönte a szűrővizsgálatokban együttműködők munkáját, illetve a különböző egészségügyi szervezetek támogatását. Hangsúlyozta: a kormányhivatal elsődleges szerepe a lakosság egészségének védelme tekintetében a figyelemfelhívás és az életmód tanácsadás.

 

 

Jakab Csongor, Csököly polgármestere ismertette a rendezvény megvalósítását támogató projektet és a szűréseket követő szórakoztató programokat.

 

 

 

Dr. Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főigazgatója elmondta: a tapasztalata és a rendelkezésre álló adatok alapján nagy szükség van a megelőző szűrővizsgálatokra, viszont a lakosság egy része nehezen tud élni ezekkel a lehetőségekkel.

 

 

A Népegészségügyi Központ alapfeladata, hogy felmérje a halálozások arányát Magyarországon, és az így kapott adatok alapján megkeresse azokat a településeket, ahol az átlagnál nagyobb szükség van további beavatkozásokra.

Nagy Ferenc elsősorban a gyermekszemészeti vizsgálatok fontosságát emelte ki, hiszen a legfontosabb a jövő generációjának védelme. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi programokért felelős szakmai vezetője elmondta: szociális szempontból is fontos a gyermekek látása, hiszen nemcsak a tanulást, de a közösségbe való beilleszkedést is nagymértékben megkönnyítheti, ha időben felismerjük és kezeljük annak romlását.

 

 

Dr. Moizs Mariann, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a betegségek kezelését idejében el tudják kezdeni, ehhez viszont az kell, hogy az emberek igénybe vegyék a szűrővizsgálatokat.

 

 

A rendezvényen részt vett dr. Vajer Péter, a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézet Prevenciós, Módszertani és Szervezési Osztályának vezetője is, aki a szűrések mellett a tanácsadások fontosságát is kiemelte.

 

 

Végül dr. Fadgyas Erzsébet buzdított minden helyi lakost a szűrővizsgálatok igénybevételére. A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tisztifőorvos elmondta: a 2011-ig rendelkezésre álló adatok alapján a somogyiak egészségi állapotának kritikus mértékben való romlása állapítható meg. Ezen eredmények tükrében indult el 2013-ban egy összehangolt prevenciós együttműködés közel 100 szervezettel – tette hozzá.

A kezdeményezés eredményeként ez a romló tendencia fokozatos javulásnak indult, napjainkra pedig egyre inkább javuló értékeket mutat – emelte ki. A tisztifőorvos megköszönte kormánymegbízott úr támogatását és polgármester úr szerepvállalását, aki az első pillanattól kezdve a program mellé állt. Dr. Fadgyas Erzsébet elmondta: szükség van a helyi támogatásra, hiszen enélkül a lehetőségek nem tudnak eljutni szélesebb körben a lakossághoz.

AktuálisszűrővizsgálatSomogy megyeszűrőbusz