2024.03.28, Csütörtök
Elindult a Balaton vízszintjét szabályozó fejlesztés
Fotók: Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu, Látványtervek: OVF

Elindult a Balaton vízszintjét szabályozó fejlesztés

magyarepitok.hu, MTI

2019.10.09. 12:47

A projekt során a Strabag és a Colas teljesen átépítik a siófoki hajózsilipet, valamint sor kerül vizes élőhelyek kialakítására is.

Hirdetés

A Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. közös munkájával megkezdődtek a korszerűsítési munkálatok a Balaton nagyműtárgyain és a Sió-csatornán - derült ki a projekt nyitórendezvényén Siófokon. A közel 19 milliárdos beruházás eredményeképpen javulnak a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás feltételei és a Balaton vízszintszabályozásának lehetősége, biztonságosabbá téve ezzel a vízleeresztést. A fejlesztés várhatóan 2022 végén fejeződik be.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

A projekt megvalósítása során megtörténik a két vízszintszabályozó nagyműtárgy – a siófoki leeresztő zsilip és a balatonkiliti mederduzzasztó -, valamint a siófoki hajózsilip teljes átépítése. Ehhez kapcsolódóan, a Sió-csatorna vízlevezető képességének növelése érdekében a csatorna egyes mederszakaszain kotrási munkák valósulnak meg.

A Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani másodpercenkénti 60 köbméternek, ezzel biztosítható a vízterhelés hatékonyabb csökkentése nagy vizek esetén.

Benedek András, a létesítmények főtervezője a projektrendezvényen arról is beszélt, hogy az új műtárgyak a korábbiaknál jobban illeszkednek majd a tájba.Hozzátette, hogy elképzeléseik szerint egyes részei a látogatók előtt is nyitva állnak majd.


A hajózás feltételeit is fejlesztik

A hosszabb ideig tartó vízeresztés esetén a Sió-csatorna mentén az ún. fakadóvizes területeken az altalajon keresztül fellépő, nagy kiterjedésű, tartós vízborítottság okozta problémák megszüntetése érdekében vizes élőhelyek kerülnek kialakításra.

A projekt keretében – a nagyműtárgyak átépítése mellett – sor került többek közt a vízügyi hajózási adatbázis fejlesztésére és a hajózási jelek aktualizálására. Ezen kívül megtörténik a balatonkiliti kikötőhelynek a Sió-csatorna megváltozó körülményeihez igazodó átalakítása és megújítása.


Fontos szempont az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése is

A Sió-csatorna árvízvédelmi töltésrendszerének magasítása és egy szakaszon történő áthelyezése az árvízvédelmi biztonság növelését szolgálja. A projekt keretében rendezésre kerülnek a Sió-csatorna mentén lévő, felújítandó magas parkok is.

A Balaton szabályozását az alábbi tényezők is indokolttá teszik:

  • az éghajlatváltozás káros hatásainak mérséklése,
  • a vízgazdálkodás helyzetének javítása,
  • a vízhiányos időszakokban jelentkező vízigények kielégítésének elősegítése,
  • valamint a természetes vízkészletek hasznosíthatóságának növelése.

Az új üzemeltetési renddel növelhető a visszatartható édesvíz mennyisége, valamint mérséklődhetnek a vizek hiányából származó kedvezőtlen hatások.

 

 

A Balaton rendkívül nagy gazdasági és idegenforgalmi potenciált jelent, amelynek kiegyensúlyozott feltételeit a vízgazdálkodás eszközeivel továbbra is segíteni és biztosítani kell.

A közeljövőben ütemezetten sor kerül a siófoki nagyműtárgyak rekonstrukcióján és a Sió-csatorna kapacitásbővítésén túl további projektelemek (vizes élőhely kialakítása, Sió menti árvízvédelmi töltésáthelyezés) megvalósítására is.

 

Galéria

StrabagAktuálisBalatonvízgazdálkodásColas Alterra Zrt.vízügy