2024.03.28, Csütörtök
Továbbfejlesztik az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszert
pixabay - illusztráció

Továbbfejlesztik az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszert

kormanyhivatal.hu/Csongrád Megyei Kormányhivatal

2019.11.15. 19:20

Az OKIRkapu elnevezésű projektelem korszerűsíti a természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos közigazgatási e-ügyintézést.

Hirdetés

A Csongrád Megyei Kormányhivatal konzorciumvezetőként valósítja meg a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 konstrukció keretében „A hatáskör átcsoportosításból adódó szakrendszeri integrációs feladatok” (továbbiakban: SZAKINT) című, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00043 azonosító számú projektet.

A SZAKINT projekt keretében valósul meg az Agrárminisztériummal együttműködve az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) továbbfejlesztése, az OKIRkapu projektelem. A fejlesztés célja a természetvédelemmel, a környezetvédelemmel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos közigazgatási eljárások E-ügyintézési törvény rendelkezései szerinti újjászervezése az elektronikus ügyintézés biztosításával és az együttműködő szervek közötti kapcsolattartás biztonságos elektronikus úton történő kialakítása.

A Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) továbbfejlesztésének eredményeként, az OKIR adatszolgáltatási lehetőségei, funkciói 2020. január 1-től megváltoznak. Az elektronikusan benyújtható ÁNYK alapú bevallások kiváltásra kerülnek egy új online űrlapkezelő és adatszolgáltató rendszerrel. Ez éves szinten 22 000 adatszolgáltatót és 80 000 bevallást jelent.

Az online felületen keresztül az adatszolgáltatók közvetlenül, egyszerű, ügyfélbarát módon tölthetik fel a rájuk vonatkozó adatokat, férhetnek hozzá adatszolgáltatásaikhoz, vagy kezdeményezhetik módosításukat. A fejlesztés eredményeképp az adatszolgáltatás folyamata egyszerűsödik, és az adatszolgáltatók számára áttekinthetőbb, ellenőrizhetőbb munkát tesz lehetővé. Az adatszolgáltatási felület online kapcsolatban lesz az OKIR adatbázissal és már a kitöltés során sor kerül azokra az ellenőrzésekre, amelyek eddig csak a beküldést követően tudtak megtörténni. Ezáltal az adatszolgáltatás nemcsak gyorsabb és könnyebb lesz, de adatminőségi javulást is eredményez az ÁNYK szabta korlátok kiküszöbölése révén.

Az új rendszerre történő átállás során 2019. december 15-től az OKIR rendszer nem fogad be a továbbiakban ÁNYK űrlapon történő adatszolgáltatást, mivel 2019. dec. 15. és 31. között történik meg a rendszer átállítása és az adatszolgáltatások új rendszerbe történő áttétele.
2020. január 1-től az új online szolgáltatással teljesíthetők az adatszolgáltatások.

Az új online adatszolgáltatással kapcsolatos további információk, a rendszer elérhetősége az OKIR weboldalán kerül publikálásra: web.okir.hu. A működéssel kapcsolatos kérdéseiket, problémájukat az OKIR Helpdesk számára küldhetik meg a [email protected] email címre.

AktuálisOrszágos Környezetvédelmi Információs Rendszerfejlesztés