2024.04.26, Péntek
Idén elkezdődhet Siófok déli városrészében a csapadékvízelvezetés kiépítése
siofok.hu

Idén elkezdődhet Siófok déli városrészében a csapadékvízelvezetés kiépítése

siofok.hu

2020.01.31. 20:30

A képviselő-testület csütörtöki ülésén ugyanis úgy döntött: biztosítja a beruházáshoz szükséges több, mint 500 millió forintnyi önerőt és felhasználja a még 2017-ben elnyert 200 millió forintos pályázati támogatást.

Hirdetés

Több, mint 700 millió forintot költ tehát a város két év alatt az évtizedek óta halogatott beruházás megvalósítására. Emlékezetes, hogy a 2014. őszi nagy esőzésekkor víz alá került számos ingatlan a sztrádaközeli déli utcákban. Három év múlva sikerült az önkormányzatnak pályázati támogatást elnyernie a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” elnevezésű alapból, az akkori költségbecslés szerinti 400 millió forintos beruházás felét. Idő közben azonban a várható költségek jelentősen megemelkedtek, az aktuális tervezői költségbecslés alapján a csapadékvízelvezetés kiépítése ma már bruttó 714 millió forintba kerülne. Vagyis a képviselő-testületnek csütörtökön arról kellett dönteni: biztosítja-e a város 2020-as és 2021-es költségvetésében a 200 milliós támogatáson felüli összeget, vagyis mindkét évben 264 millió forintot.
A testületi ülést megelőzően a pénzügyi bizottság azt javasolta, hogy mondjon le a város a 200 milliós pályázati támogatásról és az idei költségvetésben biztosítson 114 millió forintot a beruházás megkezdésére. A városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság ugyanakkor nem tudott dönteni, szavazategyenlőség alakult ki, ugyanannyian támogatták a pénzügyi bizottság javaslatát, valamint az összesen 528 millió forint önerő bevállalását.

A testület csütörtöki ülésén Lengyel Róbert polgármester azt mondta: előbb-utóbb úgyis meg kell oldani a problémát, de sokáig már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, vállalja fel akkor inkább előbb az önkormányzat. – Magam is tapasztaltam az ottani áldatlan állapotokat nagy esőzéskor – így a városvezető. – Ha bevállaljuk, akkor más beruházások rovására kell megtennünk, valahonnan el kell vennünk ezt a pénzt, de prioritásokat kell meghatároznunk, azt, hogy mi fontosabb és mi kevésbé az.

– Kerül, amibe kerül, vágjunk bele! – mondta Virág Erzsébet tanácsnok (Becsülettel Siófokért Egyesület).
– 1500 lakót érint, évtizedek óta probléma, azóta csak ígérgetések voltak – tette hozzá Safar Ahmed képviselő (Fidesz).
– Az elnyert 200 milliót ne adjuk vissza! – értett egyet vele Balogh Renáta (Fidesz).
A képviselő-testület végül egyhangúlag szavazta meg, hogy belevág a beruházásba, két év alatt több mint 500 millió forintot téve hozzá a pályázati támogatáshoz.

Időrendben

2016. április: a siófoki önkormányzat támogatási kérelmet nyújtott be a „TOP-2.1.3-15-SO1-2016-00017” azonosítószámú, Siófok déli városrész csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztése” című pályázatra.
2017. szeptember: a pályázat támogatást nyert, a projekt költségvetése összesen bruttó 400 millió forint, 200 milliós támogatással és 200 milliós önerővel.
2018. vége: a kiviteli tervdokumentációk elkészültek, a költségbecslés alapján az összköltség bruttó 714 millió forint.
2019. január: a képviselő-testület 2019. évre 264, 2020. évre 264 millió forintot biztosított a költségvetésben, önerőként.
2019. szeptember: a közbeszerzési eljárás ajánlatbontása, az ajánlatok alapján további 46,5 millió forint fedezet biztosítása szükséges. Ezt a pénzügyi többletfedezetet a képviselő-testület nem biztosította. A Közbeszerzési Döntéshozó Testület a közbeszerzési eljárást eredménytelennek nyilvánította.

2020: a képviselő-testület január 30-i döntése értelmében a közbeszerzési eljárás módosított feltételekkel újból kiírásra fog kerülni.

Aktuális SiófokSomogy megyecsapadékvízelvezetés