2024.03.28, Csütörtök
Szabályokhoz kötött a fürdőhelyek újranyitása
pixabay - illusztráció

Szabályokhoz kötött a fürdőhelyek újranyitása

Somogy Megyei Kormányhivatal

2020.05.07. 18:00

A természetes fürdőkkel kapcsolatos hatósági teendőket a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 03.) Kormányrendelet írja elő.

Hirdetés

A fürdőhelyekre - mind a fizetős, mind pedig a szabadstrandokra - azonos előírások vonatkoznak, annyi eltéréssel, hogy a fizetős strandon kötelező díjmentesen igénybe vehető illemhelyet biztosítani. A jelenleg üzemelő fürdőhelyek a korábban már összeállított és jóváhagyott üzemeltetési szabályzatok alapján működnek. Az azokban foglaltakat rendszeresen, szúrópróbaszerűen ellenőrzi a megyei kormányhivatal. Ezek az engedélyek tavak esetében visszavonásig érvényesek, így a nyitáshoz nem szükséges külön engedély. Ha a felszíni vizekben a fürdőzők száma legalább 8 egybefüggő naptári héten várhatóan meghaladja a napi átlag 100 főt, valamint a korábbi vizsgálatok alapján a fürdővíz minősége legalább tűrhető minőségű, a kormányhivatal hivatalból indított eljárásban engedélyezi a fürdővíz használatát. Ezek az eljárások jelenleg folyamatban vannak, amelyek során a hatóság meghatározza a fürdési szezon hosszát, kijelöli a fürdővíz határait, a monitorozások időpontját és a mintavételek helyét.

A balatoni strandok esetében az egymáshoz való közelségük miatt – jogszabályi felhatalmazás alapján – összevont mintavételezésre van lehetőség. A mintákat szezon előtt, valamint a továbbiakban havi gyakorisággal kell venni, jellemzően tehát 4 db vizsgálat történik mintavételi helyenként. Mind a fürdőhely kijelölő, mind pedig a fürdővíz használati engedélyezésben szakhatóságként részt vesz a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság is.

Élelmiszer-biztonsági szempontból nem változtak az előírások, a koronavírus elleni védekezés szabályait az Operatív Törzs és a Kormány határozza meg, azonban érdemes és ajánlott a vendéglátási tevékenységet végző élelmiszer-ipari vállalkozásoknak a NÉBIH ajánlásait is szem előtt tartva kezdeni meg a működést. Az ajánlásokért kérjük, látogasson el a NÉBIH hivatalos weboldalára!

Aktuálisfürdőhelyújranyitástermészetes fürdővizekBalaton