2020.07.12, Vasárnap

Hirdetés

Hatszáz Somogy megyei diák dolgozhat a kormány diákmunka programjában
kormanyhivatal.hu

Hatszáz Somogy megyei diák dolgozhat a kormány diákmunka programjában

Somogy Megyei Kormányhivatal

2020.06.28. 22:00

A kormány - a korábbi évekhez hasonlóan - 2020-ban is elindítja a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítését célzó diákmunka programot, amelyben a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt július 1. és augusztus 30. között.

Hirdetés

A Somogy Megyei Kormányhivatal - a korábbi évek tapasztalatai alapján - idén is legalább 600 diák foglalkoztatásának elősegítését várja.

A Nyári diákmunka 2020 program két pillérből áll: önkormányzati-, valamint a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén végzett diákmunkából. Az önkormányzati diákmunka során a munkaadók számára az állam - munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén - a munkabér és a ténylegesen megfizetett szociális hozzájárulási adó összegének 100%-át téríti meg. A program keretében legfeljebb 2 hónapra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A támogatás megállapítása során havi munkabérként szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, míg szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120.750 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe, amely összegen felül téríti meg az állam a szociális hozzájárulási adót.

A mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén végzett diákmunka során a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75%-át állja az állam, a fennmaradó bérköltséget és a járulékokat a foglalkoztatónak kell viselnie. A program keretében legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe, amely összegen felül téríti az állam a szociális hozzájárulási adó – előbb említettek szerinti – arányos részét.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket, ezt akár már most is megtehetik. A munkáltatók a program hivatalos meghirdetésétől nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a szükséges létszámot, a szakmát, foglalkoztatási területet pedig megadhatják. A dokumentumot a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaihoz kell eljuttatniuk. A nyári diákmunka programról az érdeklődők a www.munka.hu oldalon találhatnak további tájékoztató anyagokat.

Részletesebb tájékoztatás az állami foglalkoztatási szervként eljáró Somogy Megyei Kormányhivatal járási hivatalok foglalkoztatási osztályain érhető el.

AktuálisSomogy megyediákmunka program