2024.03.29, Péntek
Somogyban is elkezdődött a Magyarok Kenyere program
kormanyhivatal.hu

Somogyban is elkezdődött a Magyarok Kenyere program

Somogy Megyei Kormányhivatal

2020.07.09. 16:35

Újdonság, hogy a jótékonysági akcióban résztvevők már nem csak gabonát ajánlhatnak fel a rászoruló gyerekeknek és családsegítő szolgálatoknak, hanem bankszámlára történő utalással is adakozhatnak.

Hirdetés

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a határon inneni és túli magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása, amelynek keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a magyar gyermekeket, családokat segítő szervezeteknek. A korábbi évekhez képest változás, hogy már nem csak gabona formájában várják az adományokat, hanem egy külön erre a célra létrehozott számlaszámra (Magyarok Kenyere Alapítvány, 10300002-10623342-49020015) történő utalással van lehetőség pénzbeli utalásra is.

 

kormanyhivatal.hu

 

Somogyban is elkezdődött az adományok gyűjtése – számolt be a program sajtótájékoztatóján Szabó Tamás. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének Somogy megyei elnöke elmondta: a 2011-ben indított jótékony kezdeményezés sikerességét jelzi, hogy míg az első évben 10 tonnát, addig a tavalyi évben ennek a nyolcvanszorosát, 800 tonna gabonát sikerült összegyűjteni, amely révén több mint 80.000 gyermek asztalára került friss kenyér.

Móring József Attila a jótékonysági programmal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez egy nemes kezdeményezés, amelynek középpontjában egy olyan alapvető élelmiszer, a kenyér áll, amely több mint egy egyszerű táplálék, sokkal inkább egy szakrális jelkép. Az országgyűlési képviselő szerint az összetartozásnak, a szeretetnek és a segíteni akarásnak elképesztő ereje van, amelynek mi magyarok a birtokában vagyunk, ezt már számos alkalommal bizonyítottuk is.

Az idei év más, mint a többi, ugyanis az elmúlt 1000 év megannyi megpróbáltatása után, 2020-ban ismét meg kellett mutatnunk az nemzeti összetartozás erejét. Különös jelentőséggel bír ez most, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, az Összetartozás Évében – hangsúlyozta dr. Neszményi Zsolt.

 

kormanyhivatal.hu

 

A kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta: a koronavírus okozta járvány azonban eddig még soha nem látott kihívás elé állította többek között a magyar gazdákat is. Ők mindezek ellenére rendületlenül dolgoztak tovább, alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. A Somogy Megyei Kormányhivatal – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársaival együttműködve – pedig minden segítséget megadott a somogyi gazdák számára, amire a pályázatok benyújtásához szükségük volt, többek között az Egységes Kérelmek beadása során. 2020-ban megyénkben több mint 6200 ügyfél nyújtott be támogatási kérelmet. Somogyban több mint 250 ezer hektárra érkezett be területalapú támogatással kapcsolatos igénylés – ismertette dr. Neszményi Zsolt. Köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek és felajánlónak a rengeteg segítségért, amellyel hozzájárulnak ahhoz, hogy friss kenyér kerülhessen több mint 2000 rászoruló gyermek asztalára.

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a 15 millió búzaszem a 15 millió magyar embert jelképezi, éljenek a világ bármely részén is. Hozzátette: a Somogy Megyei Önkormányzat számos olyan programot indított és jelenleg is azon dolgozik, amellyel minél több rászoruló gyermeknek tudnak maradandó élményeket szerezni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara immáron 5 éve vesz részt szoros együttműködésben a Magyarok Kenyere Programban – közölte a NAK Somogy Megyei Igazgatóságának elnöke. Berek Gábor hangsúlyozta: ez a jótékonysági akció mára már hagyománnyá nőtte ki magát, s a korábbi évekhez hasonlóan idén is minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy segítsék a program sikeres lebonyolítását.

Molnár Balázs, Kéthely polgármestere emlékeztetett: évről évre egyre többen fognak össze a környéken, és már nem csak a gazdáktól, hanem magánszemélyektől is rengeteg felajánlás érkezik.

 

kormanyhivatal.hu

 

2015. óta működik a Kéthelyi Gazdakör, s egyúttal a kéthelyi gyűjtőpont is, ahol az eddigi tapasztalatok szerint egyre több felajánlás érkezik. – ismertette Schmidt László, a Kéthelyi Gazdakör elnöke.

Az adományok fogadására kialakított gyűjtőpontok listájáról, illetve a pénzbeli adományozási lehetőségről ezen az oldalon tájékozódhatnak.

AktuálisSomogy megyeMagyarok Kenyere Program