2024.04.26, Péntek
Festők ütközete: Stílusirányzatok kontrasztját mutatja be a Kaposvári festőkiállítás
Illusztráció: unsplash.com

Festők ütközete: Stílusirányzatok kontrasztját mutatja be a Kaposvári festőkiállítás

MTI

2021.08.13. 14:45

A koncepció szerint két egykori kiállítást rekonstruáltak, amellyel azt a folyamatot szeretnék bemutatni, ahogyan a modern művészet 1908 körül a vidéki Magyarországot meghódította.

Hirdetés

A modern és az akadémiai festészet közötti éles határvonalat mutatja be Rippl-Rónai és a fiatalok Kőröshegy - Kaposvár, 1908-1909 című kiállítás, amely pénteken nyílik Kaposváron az Együd Árpád Kulturális Központban. A kiállításon kaposvári és körőshegyi festőművészek mintegy 80 alkotása lesz látható.

A kiállítás 2021. augusztus 14-től november 13-ig vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-18 óráig tekinthető meg a Együd Árpád Kulturális Központban

– szerepel a közösségi oldal eseményében.


Százéves kiállítás konfliktusa éled újjá 

A koncepció szerint két egykori kiállítást rekonstruáltak, amellyel azt a folyamatot szeretnék bemutatni, ahogyan a vidéki Magyarországot is elérte a modern művészet 1908 körül - mondta Géger Melinda, a kiállítás kurátora a megnyitón.

Elmondása szerint kifejezetten megfigyelhető, hogy miként ütközött össze az új modern művészeti nyelvezet a hagyományos, akadémiákon tanított képi világgal.
 

  • Kunffy Lajostól - aki a hagyományos irányzatot képviseli -  mintegy tizenöt festményt mutatnak be: portrékat, tájképeket és életképeket.
     
  • A modernek képviselői közül Rippl-Rónainak "kukoricás" képeiből, aktos kompozícióiból és Piacsek-bácsi sorozatából állítanak ki műveket, Boromissza Tibortól nagybányai képeit, önarckép-sorozatát, Kádár Gézától pedig tájképeket választottak.
     

Utat tört a modern stílusirányzat

Géger Melinda kifejtette hogyan jelentek meg újító műveikkel és lettek sikeresek a progresszív fiatal művészek, utat törve maguknak a híres akadémista festők között.

1908 nyarán Balatonföldváron mutatkoztak be a kőröshegyi Balatoni Festőkolónia alapítói: Boromisza Tibor, Kádár Géza, Némethy Miklós és Unghváry Sándor progresszív fiatal művészek. Ugyanebben az évben a kaposvári karácsonyi tárlaton Kunffy Lajos akadémista festő nagyméretű alkotásai mellett jelentek meg újító műveikkel, de a kiállítók között szerepelt, egyebek mellett az akkor már sikeres kaposvári Rippl-Rónai József is, aki ugyanúgy a modernitást képviselte.
- mesélte a kurátor.


Megtekinthetők az egykori kiállítás főművei is

Hangsúlyozta, hogy az utóbbi tárlaton jól kirajzolódott a modern és a hagyományos művészi nyelvezet közötti éles határvonal.

Mint mondta, az egykori kiállításon szereplő képek közül néhány most is látható lesz, de leginkább a művészek 1908 és 1909 körül készült más festményeiből válogattak, köztük több főművet is.


Okkal fókuszáltak erre az időszakra

A kurátor szerint 1908 fordulópontnak számított a magyar képzőművészetben. Nem sokkal később, 1909-ben alakult meg a Nyolcak művészcsoport, a nagybányai neósok ekkor hagyják el Nagybányát, és Budapestre, Kecskemétre vagy Párizsba mennek. A művészeti fórumokon ekkora forrtak ki az álláspontok a progresszióról, a művészi haladásról, illetve az elavult hagyományos nyelvről. Mint mondta, ez a konfliktus a vidéki fórumokon is megjelent, ami Kaposváron a karácsonyi kiállításon volt leginkább tetten érhető.
 

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Szita Károly polgármester és Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Csiky Gergely Színház igazgatója. A kiállítást Keserü Katalin, művészettörténész nyitja meg.

AktuáliskiállításKaposvárfestészetEgyüd Árpád Kulturális Központ