2024.04.26, Péntek
Drágább lehet idén a karácsonyfa: már vágják ki a fenyőfákat Somogy és Zala megyében is
Illusztráció/pixabay.com

Drágább lehet idén a karácsonyfa: már vágják ki a fenyőfákat Somogy és Zala megyében is

hellovidek.hu,

2021.11.22. 14:30

A legnépszerűbb fafajták várhatóan idén is a luc, és a nordmann lesznek.

Hirdetés

Megkezdték a fenyőfák kivágását, a következő hetekben folyamatosan dolgoznak Somogy és Zala megyében a favágók. Innen látják el az ország nagy részét karácsonyfával – idézi az RTL Klub híradóját a hellovidek.hu.

Első körben a nordmannokat vágják ki, mert ennek a típusnak sokáig nem hullik le a tűlevele. A luc- és az ezüstfenyők jóval kényesebbek, azok később kerülnek sorra.

A termelők a megnövekedett költségeik miatt abban bíznak, hogy idén pár száz forinttal drágábban tudják eladni a fákat. A nordmann-fenyőnek hozzávetőlegesen 7 ezer forint lehet métere, az ezüstfenyőnek 4-5, míg a lucfenyőnek 2-3 ezer forint.

Az egyik termelő elmondta: nagyjából 3000 fát adtak el tavaly, idén is ennyivel számolnak.

Bár a termelési költségek jelentősen megnövekedtek, nem valószínű, hogy érvényesíteni lehet bármilyen áremelést, hiszen kínálati piac van.

Ha a termelők nem tudják a megszokott áron adni a fát, úgy megveszik mástól. Minimális árváltozásra lehet majd számítani, de az elmúlt években kialakult ársáv lesz az idén is jellemző. A tavalyi évben valamivel több fát adtak el, hiszen zárva voltak a hotelek, szállodák, így mindenki otthon karácsonyozott.

A termelők szerint a legnépszerűbb fafajták idén is a luc, és a nordmann lesznek, azonban az ezüstfenyő is állandó termék a kereskedők palettáján.

 

AktuálisSomogy megyekarácsonyfafenyőfa