2024.04.20, Szombat
Somogy megyei családi ház nyerte az Év Homlokzata 2021 pályázat egyik fődíját
Fotó: magyarépítők.hu, Épkar Zrt.

Somogy megyei családi ház nyerte az Év Homlokzata 2021 pályázat egyik fődíját

Lounge Commmunication

2021.11.19. 14:05

A családi ház, társasház, energetikai felújítás, középület valamint műemlék kategóriát felsorakoztató Év Homlokzata pályázat az idei évben jubileumi, tizedik alkalommal mutatott be kiemelkedően színvonalas pályaműveket a verseny lezárását jelentő gálaest keretein belül.

Hirdetés

November 11-én immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit. A rendhagyó módon online térbe költözött gálaest során a neves szakértőket felvonultató zsűri 199 pályázatból, öt kategóriában jelölte meg a pályázatonként egymillió forint díjazásban részesülő nyerteseket és az oklevéllel elismert különdíjasokat. Családi ház kategóriában a zsűri egy várdai épületet ítélt a legjobbnak.

A novemberi ünnepélyes díjátadón – amely a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal online került megrendezésre – összesen 19 pályázó munkáját ismerték el. Az egyes kategóriák legjobbjai egyenként egymillió forint díjazásban részesültek, a kategóriák további különdíjasait pedig oklevéllel ismerték el.

 

Különleges páraáteresztő falakat valósított meg a fődíj nyertese

A családi ház kategória fődíját egy olyan várdai családi ház nyerte el, amelynek építésze és a munkálatok kivitelezésének vezetője maga a tulajdonos: Füzes András.

Az épület felújításánál a falak páraáteresztő kialakítása fontos szempont volt. Az épület kívül-belül WTA-minősítésű vakolatrendszert kapott, a felújításnak ezen kívül drénezés, a padlószerkezetek megújítása és egy hosszú tornác kialakítása is fontos része volt.

Hőszigetelésként nádpalló is került fel körbe a házra, egy részen vakolatlanul hagyva, ezzel egy izgalmas és barátságos ökoszisztéma alapjait letéve.

Jánosi János építész, a zsűri tagja így méltatta a várdai ház megújulását: „A vizes falakat nem elbontani kell, hanem elvezetni a vizet és szellőző vakolattal kell ellátni őket. Így a természetes páratartalom mellett nem szárad ki a bőrünk és egészségesebb környezetben élhetünk. A nem is olyan régi, „múltat végképp eltörölni” szemléletben lecsupaszított – tönkre tett homlokzatot vissza kell állítani, hogy pompájában újra képviselje a világgal harmonikus, egységes világképünket, legyen újra arca a háznak.”

Két különdíjat is kiosztottak

Hazánk egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetésére összesen 199 pályázat érkezett, melyek mindegyikében az építészek és kivitelezők az új vagy felújított homlokzat kialakításához Baumit termékeket használtak. Az öt kategória legjobbjait Vadász Bence Ybl és Pro Architectura-díjas építész; Jánosi János Ybl és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Dr. Tari Gábor PhD a Műszaki Egyetem docense és Vidor Győző a Xella közép-európai igazgatója jelölhette ki.

A zsűri elismerése mellett két Baumit különdíj kiosztására is sor került, melyekről a magyarépítők számolt be korábban:

Továbbá, a szeptemberben megrendezésre került közönségszavazás győztesét is kihirdették.

Az Év Homlokzata 2021-díjas családi házról készült kisfilmet ezen a linken lehet megtekinteni.

Az Év Homlokzata 2021 pályázat díjátadó gálája itt visszanézhető.

AktuálisdíjátadáspályázatZÁÉV Építőipari Zrt.Somogy megyeVárda