2022.05.20, Péntek
Giro d'Italia - Bemutatták a viadal tiszteletére létrehozott időszaki kiállítást
Illusztráció - Pixabay

Giro d'Italia - Bemutatták a viadal tiszteletére létrehozott időszaki kiállítást

MTI

2022.04.30. 08:00

A 2022-es Giro d'Italia magyarországi szakaszai érintik Kaposvárt is.

Hirdetés

Bemutatták a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi Nagy Rajtjához kapcsolódóan létrehozott időszaki kiállítást a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban. Perényi Roland kurátor a bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a csütörtöktől szeptember 11-éig látható tárlat nemcsak az olasz körverseny történetét mutatja be, hanem a magyar kerékpársportot is.

"Nem egy technikatörténeti kiállítás, inkább a kultúrtörténeti háttér bemutatására helyeztük a hangsúlyt. Igyekeztünk olyan kiállítást megalkotni, amely azoknak is érdekes, akik benne vannak a sportágban és azoknak is, akik teljesen laikusok" - fogalmazott Perényi, aki hozzátette, az olaszok vallásos áhítattal követik a kerékpársportot.

A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Comói-tó mellett fekvő, a Madonna del Ghisallónak, a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna mellett működő Kerékpározás Múzeuma gyűjteményéből válogatott tárgyak adják. A látogatók archív fotók mellett igazi ereklyéket - kerékpárokat, mezeket - csodálhatnak meg, köztük több korábbi bajnok rózsaszín trikóját is, vagy éppen a hét Tour de France-győzelmétől doppingbotránya miatt megfosztott Lance Armstrong 1993-as világbajnoki mezét.

Magyar szempontból talán a legfontosabb, hogy a kiállítás bejáratánál megtekinthető Valter Attila rózsaszín és a legjobb fiatalnak járó fehér trikója, melyet tavaly három, illetve öt napon át viselt a Giro d'Italián. A Groupama-FDJ versenyzője pedig videoüzenetben köszönti az érdeklődőket. A tárlat egyik figyelmessége, hogy a háromhetes megméretés több mint 100 éves történetét bemutató teremben a padlón a Giro 104 korábbi bajnoka "kíséri végig" a látogatót idősorrendben. A tárlat nagy hangsúlyt fektet a Giro olyan meghatározó személyiségeire, mint Gino Bartali, Eddy Merckx, vagy éppen Marco Pantani.

A magyar kerékpársport bemutatásában nagy szerepet kapott a Millenáris, az 1925-ben életre hívott Tour de Hongrie, illetve ezen a részen kerékpárokat is ki lehet próbálni. A jövő pénteken rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon, amelyet korábban még egyik háromhetes verseny sem érintett.

A 2022-es Giro d'Italia magyarországi szakaszai:
1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km
2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km

AktuálisKaposvársportkerékpárGiro d'Italia