2024.03.28, Csütörtök
Röplabda Extraliga - Változások a férfibajnokságban, október elején rajtol az új idény
Illusztráció - Pixabay

Röplabda Extraliga - Változások a férfibajnokságban, október elején rajtol az új idény

MTI

2022.06.26. 08:00

A több változást is hozó férfi röplabda Extraliga 2022/23-as idénye október első hétvégéjén rajtol, a nők három héttel később kezdenek.

Hirdetés

A magyar szövetség pénteken tette közzé a következő idényre vonatkozó versenynaptárt és versenykiírásokat, amiből az is kiderül, hogy a Magyar Kupa október 5-6-án startol a selejtezőkkel. A kupasorozat fináléit a tervek szerint március 11-12-én rendezik, a bajnoki rájátszás március közepén kezdődik, az idény pedig május második hetében zárul.

A nyolccsapatos női bajnokság - amely az őszi világbajnokság miatt kezdődik később - lebonyolítása nem változik, azaz az oda-visszavágós alapszakasz után minden együttes negyeddöntőbe jut, a playoffpárharcok pedig az egyik fél harmadik győzelméig tartanak. A rájátszás után az utolsó csapat kiesik az NB I-be.

A férfiaknál ezzel szemben bevezetésre kerül az úgynevezett középszakasz: itt az oda-visszavágós alapszakaszt követően az 1-4. helyezettek, illetve az 5-8. helyezettek egymás között egy újabb oda-vissza kört - azaz csapatonként hat mérkőzést - játszanak. A középszakaszba az együttesek magukkal viszik az alapszakaszban megszerzett pontjaikat, a rájátszás előtti végeredmény így összesen 20 mérkőzés után alakul ki. A playoffba itt is minden együttes bekerül, a párharcok az egyik fél harmadik sikeréig tartanak.

További változás, hogy a férfiaknál az eddigi kettő helyett immár három magyar röplabdázónak kell kötelezően a pályán lennie minden mérkőzés minden labdamenetében. Újdonság, hogy a nyolcadik helyezett nem esik ki automatikusan, hanem az idény végén oda-visszavágós párharcot vív az NB I legjobbjával.

A férfi Extraliga 2022/23-as idényének csapatai:
------------------------------------------------
DEAC, Fino Kaposvár SE, Kecskeméti RC, Kistext SE, MAFC-BME, MÁV Előre-Foxconn (újonc), Pénzügyőr SE (címvédő), Vegyész RC Kazincbarcika

A női Extraliga 2022/23-as idényének csapatai:
----------------------------------------------
1.MCM-Diamant Kaposvár, Fatum-Nyíregyháza, MÁV Előre-Bericap (újonc), MTK Budapest, Swietelsky-Békéscsaba, Szent Benedek RA, UTE, Vasas Óbuda (címvédő)

Aktuálisröplabdaférfi röplabdasportKaposvár