2024.05.03, Péntek
Megjelent a madárinfluenza Somogyban
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Megjelent a madárinfluenza Somogyban

Forrás: Somogy Vármegyei Kormányhivatal

2024.01.21. 08:00

Nézze meg a térképet, mely településeken kell a szárnyasokat bezárni és milyen védőintézkedéseket kell betartani.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Somogy vármegyében. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya védőkörzetet rendelt el Kaposvár közigazgatási területén – olvasható a Somogy Vármegyei Kormányhivatal oldalán.

A rendelkezés a mellékelt térképen jelölt 3 km-es sugarú területre vonatkozik. A védőkörzet határán a fő közlekedési utakon „Védőkörzeti zárlat madárinfluenza miatt” feliratú táblával találkozhatnak az állampolgárok.

 

Hogyan kell védekezni?

A vármegyei főállatorvos határozata értelmében a védőkörzetbe tartozó baromfitartó gazdaságokban/háztáji udvarokon többek között az alábbi intézkedéseket kell végrehajtani:

  • Minden baromfiállományt és egyéb, fogságban tartott szárnyast egy kijelölt épületben zártan kell tartani. Amennyiben ez nem megoldható, akkor más helyen elhelyezve kell elkülöníteni, úgy, hogy ne érintkezhessenek a gazdaságban található többi baromfiállományaival vagy más, fogságban tartott, illetve vadon élő madarakkal.
  • A gazdaságok be-és kijáratánál járművek- és személyek fertőtlenítésére alkalmas eszközt és fertőtlenítőszert kell elhelyezni.
  • A gazdaságba csak engedéllyel vihető be baromfi, más, fogságban tartott szárnyas, valamint háziasított emlős. (Ez a korlátozás nem vonatkozik azokra az emlősökre, amelyeknek csak az emberi lakóhelyül szolgáló területekre van bejárásuk, ahol nem érintkezhetnek háztáji baromfival vagy más, fogságban tartott szárnyassal és nincs hozzáférésük olyan ketrechez vagy területhez, ahol ilyen baromfit vagy fogságban tartott madarat tartanak.)
  • A védőkörzet területén tilos a baromfi vagy más, fogságban tartott madarak vásárainak, piacainak, kiállításainak, vagy egyéb csoportos bemutatásának, versenyének a rendezése.
  • A védőkörzet területén tilos a baromfi, vagy más fogságban tartott madarak vadállomány újratelepítése céljából történő szabadon engedése.

Az elrendelt intézkedések teljes listájához kattintson IDE!

A kijelölt megfigyelési körzetbe eső települések

A kitörési pont körüli 10 km sugarú körben – Bárdudvarnok, Baté, Cserénfa, Fonó, Hetes, Juta, Kaposhomok, Kaposmérő, Kaposújlak, Kaposvár, Kaposszerdahely, Magyaratád, Magyaregres, Orci, Patalom, Sántos, Simonfa, Somodor, Somogyaszaló, Szenna, Szentbalázs, Taszár, Várda, Zimány, Zselickislak, Zselicszentpál közigazgatási területekre vonatkozóan Megfigyelési/Felügyeleti Körzetet rendelt el a hatóság.

Ezeken a településen számos intézkedést vezettek be, ezek listáját a IDE kattintva megtalálja.

AktuálisSomogy megyemadárinfluenzahatósági intézkedés