2025.06.12, Csütörtök
Nyár, Balaton, lángos - ármustra készült a tóparton
Fotó: wikipedia.hu

Nyár, Balaton, lángos - ármustra készült a tóparton

Forrás: agroinform.hu

2025.06.11. 12:18

A lángos ára idén is emelkedett – de mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlni a kedvenc strandételért? - az Agroinform felkereste a büféket.

A 2025-ös szezon sem hozott enyhülést: idén ismét emelkedtek a lángosárak, a klasszikus sima változatért is jellemzően legalább 1200 forintot kérnek el - olvasható a portál összegzése, amelyet a vg.hu cikke nyomán készítettek.

Eltérnek a déli és az északi parti árak

  • Alsóörsön, a legendás Gyuri Lángosozónál már 30 éve készülnek a finomságok. A sima és fokhagymás lángos 1200, a tejfölös és sajtos 1700, míg a sajtos-tejfölös 2000 forintba kerül. A nutellás – a desszertként is megálló különlegesség – 2500 forint.
  • Balatonedericsen a Delta büfé tartja a frontot, ahol a lángos továbbra is hatalmas és laktató. Az árak itt is hasonlóan alakulnak: a sima 1200, a feltétesek 1400–2000 forint között mozognak, a legextrább, sonkás-sajtos változat 2500 forint. Itt a nyár közepére várható egy 10 százalékos áremelés.
  • szárszói büfében még tartják a baráti árakat: 990 forintért kínálják a simát, de a tejföl-bacon-lilahagyma kombó már 2200 forint. Fonyódon és Keszthelyen az átlagárak 1100 és 2600 forint között mozognak.
  • Tihanyban és Zamárdiban az extrább lángosokért már 3000 forintot is elkérnek, a sima változat ára pedig 1400–1500 forint körül alakul. Csipi mama zamárdi lángosai 25 éve kedvencei a strandolóknak – különlegességei között kolbászos, babos vagy ananászos verziók is akadnak.
  • Siófokon, a Calypso büfében a legmagasabb árakkal találkoztunk: a sima lángos 1850, a sajtos-tejfölös 2650, míg a bolognai töltelékes változat már 3250 forint. Kenesei Lavinia, a hely üzemeltetője szerint az áremelést nemcsak az alapanyagárak, hanem a bérköltségek és a balatoni szolgáltatási színvonal is indokolja.

Emelkedtek az alapanyagok árai

A portál cikke szerint  drágulás fő oka az alapanyagok – mint a sajt, olaj, élesztő – jelentős áremelkedése, valamint a szezonális munkaerő bérigényének növekedése. A strandbüfék sok esetben kulturált, jól felszerelt környezetben működnek, ami további költséget jelent az üzemeltetőknek.

AktuálisBalatonlángos Siófok Zamárdi