2024.04.27, Szombat

Ötmilliárdból hoznak létre öko-okosparkot Kaposvár üres kórházi tömbjéből

MTI

2018.04.29. 16:00

Kulturális, vállalkozási és szabadidős célra hasznosítják a Kaposi Mór Oktató Kórház üresen álló déli tömbjét, a 2019 őszére megvalósuló, 5,2 milliárdos beruházás alapkövét pénteken helyezték el Kaposváron.

Hirdetés

Szita Károly (Fidesz-KDNP), a város polgármestere az eseményen elmondta: a Fő utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca által határolt 2,8 hektáros területen lebontják a mintegy 170 évvel ezelőtt emelt épületek többségét, a megmaradókban bábszínházat, vállalkozások működésére és képzésre szolgáló informatikai képzőközpontot és civilházat alakítanak ki.

A rekonstrukció lehetőséget ad a Fő és a Bajcsy utca összekötésére, szabadtéri sporteszközök telepítésére, 199, a kórházba érkező betegek által térítésmentesen igénybe vehető parkolóhely, tó és szökőkút kialakítására - tette hozzá.

A politikus szólt arról, hogy a fejlesztés része egy, az országban egyedülálló öko-okospark létrehozása is, ahol az energiaellátást napelemekkel biztosítják, a növényeket a visszatartott csapadékvízzel öntözik, a padok pedig nemcsak pihenésre, hanem mobiltelefonok töltésére is alkalmasak lesznek.

Hangoztatta, hogy a kórház déli tömbjének hasznosítása az egyik legfontosabb eleme a Kaposvár egykori polgármesteréről elnevezett, mintegy 180 milliárd forint költségvetésű, 2019. végéig tartó Németh István programnak, amelyre az évszázad beruházási programjaként tekintenek a városban.

Nagy György, a projekt egyik kivitelezője a Szemeco Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: az öko-okospark alkalmas lesz a helyi élővilág bemutatására, az érdeklődők az úgynevezett tájkockákon elhelyezett QR-kódok segítségével kaphatnak információkat állat- és növényfajokról. Emellett lesznek egészen különleges dolgok is, például suttogó kocka, beszélő pad és mesélő fa is - jegyezte meg.

GazdaságfejlesztésKaposvárKaposi Mór Oktató Kórházöko-okospark