2024.06.15, Szombat

Bővítik a csapadékvízelvezető-csatornák számát a kaposvári vasútállomásnál

MTI

2018.05.16. 17:30

A tervezett beavatkozásoknak köszönhetően a közlekedés kulturáltabb és biztonságosabb lesz a környéken, csökkennek a csapadékvíz-elvezetés rendezetlenségéből eredő károk, balesetek és veszélyeztetések.

A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék számos alkalommal okozott elöntéseket és emiatt károkat Kaposvár városközponti részén, a vasútállomás környékén. Kaposvár MJV Önkormányzata ezért vágott bele a Budai Nagy Antal utca csapadékvíz-elvezető rendszerének tehermentesítésébe. A 206,09 millió forint 100%-ban vissza nem térítendő európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés része a több mint 180 milliárd forintos Németh István Programnak, amely az évszázad beruházási programja a somogyi megyeszékhelyen.

A leeső csapadékvizet jelenleg három, viszonylag nagy szelvényű zárt csatorna vezeti be a befogadó Kapos-folyóba. Ezek a vasúti pályákat keresztezve tartanak a folyó felé. Állapotuk és kapacitásuk a szakemberek szerint nem megfelelő a feladat ellátására, ezért a vasút alatti átvezetést nagyobb átmérőjű zárt levezetővel egészítik ki.

A csapadékvizek rendezett elvezetésével megszüntethető a talajvizek diffúz szennyezése, továbbá a magas talajvízállásból eredő, az épített környezetben okozott károk. A csatornaelemek átsajtolása a vasúti sínek alatt megkezdődött, több mint 70 méteren keresztül fúrják át a csövet a vasúti sínek alatt.

 

GazdaságKaposvárcsatornacsapadékvízelvezetőKapos-folyókaposvári vasútállomás