2024.02.21, Szerda
Megkezdődött a balatonfüredi borhetek rendezvénysorozat
Borhetek Balatonfüredi facebook

Megkezdődött a balatonfüredi borhetek rendezvénysorozat

mti

2018.08.12. 16:59

A tóparti városban zajló rendezvényen bőséges gasztronómiai kínálat és kulturális programok várják az érdeklődőket szeptember 2-áig.

Hirdetés

A programsorozat pénteki megnyitó ünnepségén Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a magyarság kultúrájának tradicionális védjegye a bor.

Kis Miklós szavai szerint a balatonfüredi borhetek olyan gasztronómiai és kulturális élmény, mely minden esztendőben kiváló borokat vonultat fel, a rendezvényt a "magyar kultúra ékkövének" nevezte. Szólt arról, hogy a balatoni térségből 2 ezer hektáron 50 ezer hektoliter bor származik, mely a gazdáknak köszönhetően évezredek óta híressé teszik Magyarországot. A szőlőre leselkedő ingatlanspekulációt Kis Miklós súlyos problémának nevezte, hozzátéve, hogy a kormány a maga eszközeivel igyekszik enyhíteni a gazdák nehézségeit, csökkenteni a rájuk nehezedő adminisztrációs terheket, valamint igyekszik a legkorszerűbb eszközökhöz juttatni az ágazatot és megfelelő feltételeket biztosítani a termeléshez.     

A rendezvényen a város bora díjat a Szabó és fia borászatnak adták át, majd három új borlovagrendi tagot avattak, Gabnai Sándor, Maurer István és Bartha Béla László lett a közösség új tagja.     

A balatonfüredi Tagore sétányon 25 borász, 4 pálinkaház és 3 pecsenyesütő várja a látogatókat.    

A rendezvény három hete alatt mások mellett fellép a népzenét játszó Csángálló zenekar, a Cimbaliband, a világzene képviselője és a The Bits nevű Betales emlékzenekar. 

Helyi hírekBalatonfüredi Borhetek