2024.04.25, Csütörtök
Fergeteges farsangi programok Kaposváron
kaposvar.hu

Fergeteges farsangi programok Kaposváron

kaposvar.hu

2020.02.03. 13:26

A három napos rendezvény során farsangi felvonulás, kézműves foglalkozás és futóverseny is várja az érdeklődőket.

Hirdetés

A háromnapos rendezvényt minden év februárjának elején, a Dorottya-naphoz legközelebb eső hétvégén tartják, idén február 8-10. között kerül megrendezésre a három napos programsorozat.

A belvárosban kora délután akadályfutás, majd rönkhúzó verseny zajlik. Ezután kezdődik a hagyományos farsangi felvonulás. Ezen elsősorban a megyében működő hagyományőrzők vesznek részt, de bárki szabadon csatlakozhat a felvonuláshoz. A hagyományőrző csoportok a Széchenyi térről indulva érik el a Kossuth teret, ahol rövid műsort is adnak. A téren, a templom lépcsőinél hagyományosan Csokonai művén alapuló előadást tekinthetnek meg a nézők, melynek során a polgármester Dorottyának adja át a város kulcsát, és azt kívánja neki, hogy idén farsangkor találja meg szíve választottját.

 

Első napján, pénteken a diákságé a főszerep. Csokonai szobrának megkoszorúzása és az ahhoz kapcsolódó rövid program után kerül sorra a Deákfarsang, ahol az iskolák csapatai játékos, ügyességi versenyeken mérhetik össze tudásukat.

A program fő napja a szombat. Délelőtt elsősorban a gyermekeknek szóló kézműves-, az évszakhoz kötődő hagyományokat bemutató foglalkozásokat tartanak, ahol a hagyomány megismerésén túl a résztvevők maguk is tevékenyen vesznek részt. Az elkészült alkotásokat hazavihetik. 2017-ben kosarat fonhattak, babát készíthettek, szőhettek, valamint zajkeltő eszközöket (pl. bürökdudát) készíthettek és vihettek magukkal a délutáni felvonulásra.

A belvárosi program télűző dedabábégetéssel zárul. Az esti órákban táncházon vehetnek részt az érdeklődők.

A vasárnap a sportolóké. Péter Attila, az ország legnépszerűbb futóspeakere történetesen kaposvári. 2010-ben félszázadik születésnapja alkalmából összehívta futóbarátait, akik futással akartak ünnepelni. Az akkor kijelölt félmaratoni 21 km immáron hagyománnyá vált, kevés hangulatosabb futóeseménnyel találkozni kis hazánkban.

Segíts Csokonai Dorottyájának megtalálni szíve választottját, vagy fusd le az ország legkeményebb félmaratonját! Február elején Kaposvár történelmi belvárosában egy hétvége alatt mindkettőt összehozhatod. Jelmezes felvonulás, kézműves-paradicsom, dedaégetés. Mi így kergetjük el a telet.

Somogy néphagyományokban, népművészetben, hagyományőrzésben erős megye. Csodálatos, egyedi hímzései, gazdag táncdialektusai, ünnepkörökhöz kapcsolódó hagyományai, kézművessége – mind olyan érték, mely különlegessé, azonosíthatóvá teszi az itt lévő értékeket, és amelyek megmutatása hozzájárul a program egyedivé tételéhez és megújulásához.

A farsang a város kulturális életének legnagyobb múltra visszatekintő programja. Csokonai Vitéz Mihály 1798/99 telén, somogyi tartózkodása idején írta meg vígeposzát, mely egy farsangi bál napját mutatja be. A gazdag farsangi hagyományokat e műhöz kapcsolódóan bemutató hétvégi program egyre szélesebb körű programelemeket ölel fel. A hozzá kapcsolódó futóverseny mára a hagyomány részévé vált.

A programelemek kiszélesítése a megújulásra való törekvést is jelzi. Ugyanakkor fontos, hogy a helyi hagyományok megőrzése adja a program gerincét – elsősorban a városhoz, annak közvetlen környezetéhez, illetve a Somogyhoz kötődő hagyományok megjelenése.

 

”A hagyomány mindig helyi, az adott közösséghez tartozó. A helyben fakadó tiszta forrás megtartása, élővé tétele segíti a helyi identitás erősödését, de a turizmus ügyét is szolgálja: csak ami hozzánk tartozik, annak a megmutatása lehet vonzó a látogatók számára. A farsangi napok programjában a hagyomány megmutatása, élővé tétele, megélésének elősegítése kerül a középpontba.

Galéria

Helyi hírekKaposvárfarsang