2024.03.29, Péntek
Negyvenöt naperőművet telepítettek dél-dunántúli és tiszántúli településekre
Illusztráció: pexels.com

Negyvenöt naperőművet telepítettek dél-dunántúli és tiszántúli településekre

MTI

2020.09.08. 10:34

A projekt megvalósításához összesen csaknem 4,5 milliárd forint támogatást vettek igénybe.

Hirdetés

Negyvenöt napelemparkot épített az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. (MVM ZG) az E.on Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az E.on Tiszántúli Áramhálózati Zrt. szolgáltatási területén - közölte az MVM ZG.

A nemrégiben átadott negyvenöt villamosenergia-termelő rendszer együttes névleges teljesítőképessége 22 megawatt. A két projekt megvalósításához az MVM Csoport honlapja szerint összesen csaknem 4,5 milliárd forint támogatást vettek igénybe, míg a beruházási költségre vetített támogatás mértéke 35 százalék volt.     

A társaság közleményében ismerteti: az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programjának (Kehop) keretében 0,5 megawatt beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművek épültek a dél-dunántúli és tiszántúli térség településein, közöttük számos kisvárosban.   

 

27 ezer tonnával csökken az üvegházhatást okozó gáz mennyisége

Az MVM ZG ügyvezetőjét, Varga Lászlót idézve a közleményben ismertették, hogy az E.on Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az E.on Tiszántúli Áramhálózati Zrt. területén végrehajtott beruházások eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke több mint 100 ezer gigajoule-lal (GJ) emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig átlagosan évi 27 ezer tonnával csökken.     

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása így ma már meghaladja a 100 MWp beépített teljesítményt - tájékoztattak a közleményben. Kiemelték, hogy ezek az egységek

évente több mint 110 gigawattóra (GWh) áramot termelnek, ami mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi.  

A közlemény rámutat: a naperőművek hozzájárulnak a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a pályázatban meghatározott célok, illetve a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is. A naperőművek létesítése és üzemeltetése hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is - áll a MVM Zöld Generáció közleményében.

Helyi hírekMVME.ONnaperőműKEHOP