2024.03.28, Csütörtök
Szabálytalanul közlekedő autósok miatt történt baleset
Illusztráció: pexels.com

Szabálytalanul közlekedő autósok miatt történt baleset

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

2020.09.13. 14:27

Semmibe vette egy terepjárós a munkaterületre figyelmeztető korlátozásokat az M7-es autópályán.

Hirdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. balatonvilágosi mérnöksége több szakaszon is növényzetgondozási munkákat végzett az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán.

 

Polgárdinál és Siófoknál hasonló baleset történt

Polgárdi térségében a leállósávon haladó, és ott szabályosan dolgozó, kaszálási munkákat végző közutas gépbe csapódott be egy személygépkocsi. A rendőrségi helyszínelés alapján a főváros felé haladó jármű eddig tisztázatlan okok miatt még a munkavégzés előtt a külső sávból letért a leállósávba, majd később a gépjármű oldalával nagy erővel a munkagépbe csapódott. A baleset következtében az autó utasa elhunyt, a sofőr pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A közutas dolgozók a balesetben könnyű sérüléseket szereztek, a sokkhatásra kialakuló pszichoszomatikus jellegű tüneteket mutatnak, így a társaság által kirendelt szakpszichológus segít nekik feldolgozni a sajnálatos esetet.

Hasonló eset történt Siófok térségében is, de ott szerencsére nem következett be tragédia. Az M7-es autópálya kérdéses szakaszán az elválasztósáv növényzetgondozási munkáin dolgoztak a szakemberek, ahol két lépcsőben volt előjelző jármű, melyeken első körben 100 km/órás sebességkorlátozás és a belső sáv elfogyására is figyelmeztető jelzések, míg második körben 80 km/órás sebességkorlátozás és előzni tilos tábla is ki volt helyezve. Ezeken kívül a térségben található digitális, autópályák fölötti, változtatható jelzésképű táblákon is előre jelezték a munkaterületet. Ennek ellenére a Magyar Közút egyik járművének fedélzeti kamerája rögzítette, ahogy

a terelés előtt egy terepjáró látható módon nem tartotta be sem a sebességkorlátozást, sem az előzési tilalmat, miközben a munkaterületet védő, ütközésienergia elnyelő berendezéssel felszerelt teherautótól nem messze tért vissza a külső sávba.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt 20 évben 17 munkatársát vesztette el munkavégzés közben, szabálytalanul közlekedő autósok miatt. A gyorsforgalmi utakon átlagosan hetente történik valamilyen szintű baleset munkaterületek térségében. Csak az elmúlt pár hétben 3 darab ütközésienergiaelnyelő modult törtek össze az autósok.

Az M7-es autópályán készült fedélzeti kamera felvételek a Magyar Közút hivatalos Youtube oldalán itt tekinthetők meg: 

A társaság „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányának korábbi videós anyagai itt találhatóak meg: 

 

Helyi hírekMagyar Közút Nonprofit Zrt.Polgárdi Siófokbaleset