2024.03.29, Péntek
Zöld technológiával épül új társasház Siófokon
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Zöld technológiával épül új társasház Siófokon

magyarepitok.hu

2020.11.19. 07:37

A Balaton-parton mintegy 1300 négyzetméteres lakóépületen dolgozik az Azúr Szórakoztatóközpont Kft. modern technológiával.

Hirdetés

A Vitorlás utcánál, a siófoki kikötő feltöltött részénél építenek egy 100 százalékosan megújuló energiával működő épületet speciális alapozással: 13 méterre érnek le a cölöpök, mivel a kikötő egy régebben feltöltött részén zajlik az építkezés, melyen jelenleg a mélyépítési munkák zajlanak alvállalkozói munkakörben.

A fejlesztésen saját beruházásban az Azúr Szórakoztatóközpont Kft. szakemberei dolgoznak. A négy emeletes lakóingatlan projektjéről lapunkat az ügyvezető, Kolarics Gergely tájékoztatta.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Üvegfalakkal teszik világossá az épületet

A lapostetős ingatlant tagolt szerkezettel alakítják ki, mely a szomszédos épületektől vitorláshajó jelleggel tolódik el. A gépészeti tereket süllyesztve helyezik el, a tágas lakások Tihany felé néző része pedig üvegezett lesz. Az építkezés kihívása, hogy egy hézagosan zárt sorú beépítés történik, melynek egyik oldalán zárt tömegformálással, a Balaton felé eső részén pedig egybefüggő üvegezéssel dolgoznak.

A fejlesztést két nemzetközileg elismert cég által készített előzetes szakhatósági vélemény és számos hatósági engedély birtokában végzik el: a hajózási hatóság elvárásainak is megfeleltek és a siófoki önkormányzattal is szorosan együtt dolgoztak. A siófoki városi főépítész által kért módosításokat pedig elvégezték a terveken, azoknak megfelelően zajlik a munka.

 

A nyílászárók és az árnyékolás is modern lesz

Kolarics Gergely elmondta, hogy a több mint 1300 négyzetméteres, négy emeletes épületbe újszerű technológiákat építenek be:

  • a homlokzati nyílászárókat vékony tok- és nagy üvegszerkezettel alakítják ki,
  • az árnyékolást újszerű rendszerek biztosítják, ami egyrészt az energiahatékonyság, másrészt pedig a lakások teljes elsötétítése szempontjából is fontos.

Az épület teljes homlokzati burkolata kompaktlemez lesz, ez fogja tagolni annak különböző részeit. A lépcsőházat függönyfal teszi tagolttá és egyben a benapozottságát is biztosítja. A zöld technológiákat alkalmazó projekt építkezése várhatóan 2021 nyarán ér véget.

Galéria

Helyi híreksiófokBalatonúj építésű lakásokAzúr Szórakoztatóközpont Kft.