2024.03.19, Kedd
Somogy a legkevésbé fertőzött megyék közt van
illusztráció - pixabay

Somogy a legkevésbé fertőzött megyék közt van

mti

2020.12.03. 17:35

Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 40 év, az elhunytaké 76 év.

Hirdetés

A koronavírus-világjárvány második hulláma minden mutató szempontjából sokkal erőteljesebb - emelte ki az országos tisztifőorvos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.    

Müller Cecília - a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs bizottság előtti beszámolója során - elmondta: régen szembesült a világ ilyen hatalmas pandémiával. A 2019 végén indult járvány rendkívüli kihívást jelent a világban. Csütörtökig világszerte csaknem 64 millió fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 41 millió gyógyultat és 1,5 millió elhunytat tartanak számon. Az abszolút számokat tekintve a legtöbb fertőzött és áldozat az Egyesült Államokban van, amelyet szorosan követ Brazília.   


Folyamatosan változik a leginkább érintettek kora

Magyarországon március 4-től (az első esetek regisztrálásától) november 22-ig 3891-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben. A járvány első hullámában 605 igazolt fertőzött hunyt el, az összes elhunyt 15,5 százaléka, 84,5 százalékuk a második hullám áldozata. Azon elhunytak aránya, akiknél más alapbetegséget, társbetegséget nem tártak fel, jelenleg 4-7 százalék - mondta Müller Cecília.

A korcsoportos eloszlást kifejtve elmondta: az első hullámban inkább az idős korosztály volt érintett. A fertőzöttek 14 százaléka 80 év feletti volt, 9,8 százalékuk a 70-79 éves korosztályba tartozott. Azt is megfigyelték, hogy a férfiak között magasabb volt a fertőzöttek száma.   

A második hullám elején a 20-29 éves, majd a 10-19 éves korosztály volt leginkább érintett, később az egyre magasabb életkorú korosztály is bevonódott. Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 40 év, az elhunytaké 76 év - fejtette ki.   

Most már nincs olyan település, amely ne lenne érintett a járványban. A fertőzésben leginkább érintett megye Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye, míg a legkevésbé Tolna, Somogy és Baranya érintett. Ezen megyék járványügyi számai másfél-kétszeresen térnek el az országos átlagtól.

Helyi hírekkoronavírus