2021.04.17, Szombat
Templomok újulnak meg Kaposváron és környékén
illusztráció - pixabay

Templomok újulnak meg Kaposváron és környékén

MTI

2021.03.04. 16:34

A felújítás során nyílászárókat cserélnek, és korszerűsítik a tetőszerkezetet és a világítást.

Hirdetés

Megújul két kaposvári és egy mosdósi templom, a rekonstrukciókra 45 millió forintot költenek - írta Gelencsér Attila, a somogyi megyeszékhely és térsége országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán.

A képviselő jelezte: a kormányzati támogatást élvező beruházásokra Kaposváron az 1927-ben neoromán stílusban épült Jézus szíve, illetve a több mint 90 éves szecessziós, eklektikus stílusú evangélikus templomban, Mosdóson pedig a 19. századi klasszicista templomban kerül sor. A pénzből lesz, ahol nyílászárókat cserélnek, máshol a tetőszerkezetet, a világítást korszerűsítik, valamint a belső térben végeznek felújítást.

Az egyházaknak juttatott támogatások célja, hogy segítse az egyházi közösségek hitéleti, kulturális, oktatási, közösségépítő tevékenységét, az épített örökség megóvását, megmaradását - hangsúlyozta a képviselő.

Gelencsér Attila emlékeztett arra, hogy az elmúlt évtizedek alatt az egyházi épületek állaga rendkívül leromlott, a sok esetben turisztikai szempontból is jelentős templomok a későbbiekben sem kapták meg a felújításukhoz szükséges támogatásokat, de 2010 óta e téren is jelentős lépések történtek.

Gelencsér Attila és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tavaly októberben közölte, hogy megújul a Nagyboldogasszony-székesegyház Kaposváron, a kormány három részletben 2,1 milliárd forintot biztosít a 2022 tavaszáig tartó beruházásra.

A kivitelezés magában foglalja a tetőcserét, a homlokzat festését, az ablakok védőüvegezését, a padlóburkolat cseréjét, a fűtés, az elektromos hálózat, a fénytechnika modernizációját, a szentély bővítését, az orgona, a padok felújítását, a freskók restaurálását is.

Helyi hírekKaposvártemplom