2024.04.16, Kedd
Elrajtolt az építkezés a 67-es út Kaposvárhoz közvetlenül csatlakozó szakaszán
Fotók: NIF Zrt.

Elrajtolt az építkezés a 67-es út Kaposvárhoz közvetlenül csatlakozó szakaszán

magyarepitok.hu, nif.hu, mti

2021.06.16. 10:00

A Duna Aszfalt dolgozik a 3,14 kilométeres, híddal megépülő 2x2 sávos szakaszon.

Hirdetés

A 67-es út Kaposvár és az M7-es balatoni szakasza között legnagyobb részben már megépült, a megyeszékhely gyorsforgalmi kapcsolatát 2019 utolsó hónapjában adták át: ezt a közismert zenélő úttal is kibővített 33,2 kilométeres szakaszt a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Soltút Kft. kivitelezte.

Két szakasz hiányzik már csak a tó és a megyeszékhely teljes 2x2 sávos összekötéséhez: a Balatonhoz közeli látrányi szakasz és a Kaposvár közvetlen határába tervezett kaposfüredi elkerülő, mindkettő ugyanúgy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, mint a 2019-ben átadott pálya.

 

 

Híd is épül

Szerdán a kaposfüredi elkerülő építkezésének elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatót a megyeszékhely polgármestere, Szita Károly és Nagy Róbert Attila, a NIF vezérigazgatója.

Mint korábban megírtuk, a Kaposvár bonyolultabb megközelítését kiváltó 2x2 sávos elkerülő a 42+684,67 – 45+826,53 km szelvények között valósul meg 110 km/h haladási sebességgel, mintegy 3,14 kilométer hosszan, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében.

A fejlesztés a 61-es és 67-es főutak különszintű csomópontja és a Kaposfüred északi területén megépült turbó körforgalmú csomópont között valósul meg.

A projekt során a Kaposvár irányából érkező és a Kaposvár felé közlekedők kapcsolatának biztosítása érdekében hidat adnak át az Állomás utcánál (Kaposvár irányából lehajtó, illetve Juta irányából felhajtó ágakkal)

 

 

180 ezer négyzetméter földet és szemcsés anyagot mozgatnak meg

A 67-es főút Kaposfüred elkerülő szakaszánál már elkezdődött a kivitelezés előkészítése: zajlik a lőszermentesítés, humuszolás és régészeti feltárás is.

A földmunkákhoz szükséges anyagokat a kivitelezés alatt a pálya nyomvonalában, illetve a környező földutakon szállítják majd 2022. augusztusig. A fejlesztés magába foglalja a 65146-os jelzésű út Kaposfüred belterületi szakaszának felújítását is. Ennek elkészülte után a teljes közúti forgalom erre az útra terelődik majd, és a régi Kaposfüred elkerülő úton kizárólag építési forgalom lesz engedélyezett.

A kivitelezés során 180 000 m3 földet és szemcsés anyagot mozgatnak meg, építenek be. A pályaszerkezet építéséhez 7 500 m3 beton burkolat alapot és 22 000 tonna aszfaltot használnak fel.

 

Kaposváron új ipari infrastruktúrát is építenek

 

Nagy Róbert Attila és Szita Károly

Nagy Róbert Attila összefoglalta: a mintegy 8 milliárd forint hazai költségvetési forrásból 2x2 sávos, 110 kilométeres óránkénti sebességre tervezett főút készül, a fejlesztés a kerékpárosközlekedés biztosítását, a közvilágítási hálózat, a vadvédelmi kerítés és a 67-es út üzemi hírközlő rendszerének kiépítését is magába foglalja.

A kaposfüredi elkerülő 2023 tavaszára készül el

- emelte ki.

Szita Károly beszédében többek között rámutatott: a 67-es főút fejlesztésének hírére elkezdtek érdeklődni a vállalkozások Kaposvár iránt, ma már ott tart a város, hogy beteltek az ipari parkok és két új területet alakítanak ki a célra.

Helyi hírekKaposvár67-es útStrabagSoltút Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)KaposfüredDuna Aszfalt Zrt.