2021.08.04, Szerda
61 településen 72 templom újulhat meg Somogyban
Illusztráció - Pixabay

61 településen 72 templom újulhat meg Somogyban

MTI

2021.07.15. 10:17

A magyar templomfelújítási programban Somogy megyében 61 településen 72 templom újulhat meg 1,022 milliárd forintból - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Kéthelyen.

Hirdetés

Soltész Miklós a szőlőhegyi kápolnánál tartott sajtótájékoztatón elmondta: a napokban született döntés szerint a kormány a program keretösszegén felül még idén 160 millió forint támogatást biztosít a nagyatádi Szent Kereszt templom teljes körű felújítására, továbbá 2023-ban a siófoki katolikus közösségi ház építéséhez 300 millió forinttal, a csurgói gimnázium tornacsarnokának befejezéséhez 250 millió forinttal járul hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett: a magyar templomfelújítási programban csaknem 26 milliárd forint támogatást nyertek el az egyházak, ebből Magyarországon 1400, a Kárpát-medence magyarlakta településein pedig 400 kérelmező jut forráshoz. "Manapság különösen fontos az értékek megőrzése, amikor fizikai és lelki rombolásnak is tanúi lehetünk a világban, főként Európában" - fogalmazott. Hozzátette: "keresztény templomokat rombolnak vagy alakítanak át sorra mecsetté, szórakozóhellyé, kocsmákká, éttermekké vagy abszolút megalázó helyiségekké több nyugat-európai országban".

Beszélt a magyar gyermekvédelmi törvény elleni "hazugságokkal terhelt" támadásokról, amelyek oka szerinte az, hogy Magyarország kiáll a zsidó-keresztény tanítások, értékek mellett. A templomfelújítási program is ezt az értékmegőrzést szolgálja - tette hozzá. "Üzenjük Nyugat-Európának, hogy nem kérünk abból az ideológiai őrületből, amit ránk akarnak erőltetni, nekünk más a feladatunk, kötelességünk ebben a térségben" - fogalmazott Soltész Miklós.

Witzmann Mihály, a somogyi 4. választókörzet országgyűlési képviselője közölte: a falvaknak, városoknak településképi szempontból sem mindegy, hogy a templomaik milyen állapotban vannak. "Soha nem volt annyira szükség a közösségeink, a nemzeti kultúránk, a vallásunk megerősítésére és az egyház értékmegőrző szerepére, mint napjainkban" - tette hozzá.

Szászfalvi László, a somogyi 2. választókerület országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a templomok megújítása nem csak a kulturális örökség megőrzését jelenti, hiszen minden templom mögött van egy élő közösség. "Ha összeadódnak ezek a közösségek szerte az egész Kárpát-medencében, akkor mondhatjuk, hogy a keresztény közösségeink egy élő szövetet, hálózatot alkotnak, az egész magyar nemzet életében küldetést töltve be" - mondta.

Móring József Attila, a somogyi 3. számú választókerület országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, "Európa és a világ egy része megbolondulni látszik, ezért a normalitás és a józan ész megőrzése érdekében is szükség van a templomokra, kápolnákra". A kéthelyi szőlőhegyi kápolnát 1870-ben építették újjá közadakozásból, a legutóbb 1993-ban költöttek rá, az aktuálissá vált felújítását 14 millió forinttal támogatja a kormányprogram - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Helyi hírektemplomépületfelújításSomogy megyeműemlékfelújítás