2024.03.19, Kedd
Szobrot állítanak Fésűs Éva meseíró tiszteletére Kaposváron
vasárnap.hu

Szobrot állítanak Fésűs Éva meseíró tiszteletére Kaposváron

MTI

2021.09.24. 17:02

A művésznőt számos kitüntetéssel is díjazták már, alkotásai a műmesék és a népmesei hagyományok legnemesebb ötvözetei.

Hirdetés

Felveszi Fésűs Éva (1926-2019) Kossuth-díjas meseíró, költő nevét és szobrot állít a tiszteletére a Bajcsy-Zsilinszky Utcai Központi Óvoda Kaposváron szeptember végén.

Az intézményvezető kezdeményezésére készült és a város közgyűlésének csütörtöki ülésén elfogadott előterjesztések szerint a Spanics Katalin keramikusművész munkáját dícsérő 48 centiméter magas mellszobor Gáspár András terve alapján készülő törtfehér mészkőlap borítású posztamensen, az óvoda előkertjében kap helyet.

A már Kaposvári Fésűs Éva Központi Óvoda új nevét és logóját az épület főbejárati homlokzatára kerülő, 80 centiméter átmérőjű címjelző domborművön tüntetik fel, ennek elkészítésére Kurdi Csilla textilszobrász kapott megbízást.

Tíz éves kora óta ír verseket

Fésűs Éva 1926. május 14-én született Cegléden, meghatározó gyermekéveit Kiskunhalason töltötte. Kereskedelmi középiskolában érettségizett, 1950-ben férjhez ment, Kaposvárott telepedett le, nyugdíjba vonulásáig gyors- és gépírónőként dolgozott.

A mesék és az irodalom világa már kisgyermekként elbűvölte, tízéves korától rendszeresen írt verseket. Meseírói pályafutása rádiójátékokkal kezdődött az ötvenes években, húsz éven keresztül volt a Magyar Rádió Gyermekosztályának külső munkatársa, 353 műsora és 28 hangjátéka került adásba.

Mesejátékai, verses meséi közül a Nyúl a cilinderben, a Tapsikáné fülönfüggője, az Aranypofácska a legismertebbek.

1969-től dolgozott a Magyar Televíziónak is, ő írta többek között a nagy sikert aratott A palacsintás király és a Csaló az üveghegyen című mesefilmek forgatókönyvét. A rádiós és televíziós munkák mellett 24 mesekönyve jelent meg, legutóbb 2016-ban, A furfangos nyuszi című műve. Ugyanebben az évben publikálta felnőtteknek szóló verseskötetét Csepp víz címmel.

 

Számos kitüntetéssel is díjazták munkásságát

Alkotásai a műmesék és a népmesei hagyományok legnemesebb ötvözetei. Hősei szeretnivalók, ügyesek, furfangosak, történetei meghatóak és tanulságosak. Több évtizedes munkássága során számos kitüntetést vehetett át. Nívódíjjal jutalmazta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió, 1989-ben megkapta Somogy Megye Művészeti díját, 2001-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) Magyarországi Egyesületének életműdíjával tüntették ki, 2004-ben Kaposvár díszpolgára lett. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2014-ben a Stephanus-díjat.

Fésűs Éva a Kossuth-díjat 2017-ben a magyar gyerek- és ifjúsági irodalmat gazdagító kiemelkedő életműve, tiszta és szép nyelvi eszközökkel megalkotott, örök érvényű emberi értékeket közvetítő meséi, televíziós és rádiós gyermekműsorai elismeréseként kapta meg.

Helyi hírekmeseKaposvárszobor