2024.03.19, Kedd
Egyedi tájba illő formavilággal és tematikával születik újjá a Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ
magyarepitok.hu/Erdei Mihály

Egyedi tájba illő formavilággal és tematikával születik újjá a Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ

magyarepitok.hu

2021.12.03. 10:00

A Dunántúli Magasépítő Kft. és a Possibuild Kft. közös munkájának köszönhetően teljes egészében megújul a Majorság épületeinek és építményeinek többsége, valamint új tematikus zöldfelületi szolgáltatások is létrejönnek.

Hirdetés

Nagyságrendileg 20 hektáros területen zajlanak a Balatonföldvár és Szántód között elhelyezkedő Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ és környezetének teljeskörű felújítási munkálatai. A Majorságban mintegy harminc épület és építmény található, melyek a mai napig az eredeti állapotban őrzik a Majorság képét, valamint számos kultúrtörténeti és néprajzi kiállításnak is otthont fognak nyújtani.
 

Fotók: magyarepitok.hu/Erdei Mihály - a képre kattintva galéria nyílik.

 

A Majorság tartalmi és infrastrukturális fejlesztése a Helikon Nonprofit Kft. beruházásában, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében, megközelítően 1,5 milliárd forintos támogatással valósul meg, a Dunántúli Magasépítő Kft. és a Possibuild Kft. konzorciumának kivitelezésében. A kivitelezés munkálatai 2021. márciusában kezdődtek meg, mely magába foglalja a Majorság számos épületének,

mint a Fogadóépület, Kiskastély, Ménescsárda, Öregcsárda, Magtár, Pajta, Póniistálló, Lóistálló, Kiállító és Központi mosdó teljes körű felújítását.

Az épületek és építmények felújítása mellett több környező tereptárgy, például aszaló, kút, ól, illetve a kemence is megújul a tervek szerint 2022 tavaszára. A komplexum előre láthatólag 2022. nyarával átadható lesz – tájékoztatta lapunkat a kivitelező.

 


A cél, hogy egy egyedi élményeket nyújtó Majorság szülessen meg

A kulturális központ felújításával kapcsolatosan Ányosi Álmos, a Possibuild Kft. helyi kivitelezésért felelős vezetője informálta lapunkat arról, hogy a Majorság első említését már a Tihanyi Apátság alapítólevelében, legrégebbi nyelvemlékünkben is olvashatjuk. A felújítást követően a major hétköznapjait és ünnepeit a 19-20. század fordulójának megfelelő állapotban kívánják bemutatni az érdeklődőknek.

Kiemelte, Szántódpuszta egyedi értéke, hogy eredeti helyszínén őrizte meg a korábbi korok gazdálkodásának és életmódjának emlékeit. A területen lévő Majorságban a gazdaságban dolgozó, az állatokat gondozó cselédség lakóházai; az állatok (ólak, istállók) tartására és a termények (magtárak, pajták, vermek) tárolására szolgáló épületek állnak.

Mindezek megőrzése és a látogatói szám növelése érdekében készül jelenleg a Majorság épületeinek és környezetének felújítása, ahol a zöldfelületi szolgáltatásbővítés hangsúlyos elemét az Öregcsárda mellett alakítják ki: egy élmény- és teázókertet.

A kivitelezés vezetője hozzátette, ezzel azonban még nem teljesedik ki a kertépítészeti koncepció: „a cél ugyanis, hogy egy egyedi élményeket nyújtó Majorság várja a látogatókat, aminek szerves része az épületek felújításán túl a közvetlen környezet felélesztése is, hiszen a korabeli időszakban is együtt nyertek értelmet az épületek és közvetlen környezetük. Mindezt természetesen tájba illő formavilággal, anyaghasználattal, tematikával” – fejtette ki Ányosi Álmos.
 


A megújuló területen bármely korosztály megtalálhatja a neki tetsző szabadidős tevékenységet

Lapunk megkeresésére megtudtuk, több épületben is kialakítanak a szakemberek kiállítások, illetve múzeumpedagógiai foglalkozások tartására is alkalmas helyiségeket. Emellett a lovaspálya területe a felújításnak köszönhetően lehetőséget ad lovasversenyek megrendezésén felül egyéb rendezvényeknek is, legyenek azok sportversenyek, koncertek, vagy családi napok.

A Pajta épülete a kialakított vizesblokkokkal és rendezvénytérrel, illetve a szomszédos épületek rendbetételével alkalmassá válik majd közösségi és családi rendezvények tartására, így kiváló helyszínként szolgálhat a későbbiek folyamán lakodalmak és évfordulós rendezvények megtartására is.

„A fent felsoroltak is azt bizonyítják, hogy ebben a csodálatos környezetben egész évben alkalom nyílik bármely korosztály számára megtalálni a megfelelő szabadidős tevékenységet és kikapcsolódási lehetőséget a Balaton szomszédságában”

- hangsúlyozta Ányosi Álmos a projekt jelentőségét.
 


Ezentúl lovasversenyeket is tarthatnak az újonnan épülő lovaspályán

A Ménescsárda udvarán kialakításra kerül a Termelői piactér is. Továbbá a projekt lényeges elemeként megvalósítják a létesítmények részleges akadálymentes megközelíthetőségét, ezen felül pedig a kivitelezők feladatát képezi egy lovaspálya kialakítása is lelátóval és bírói emelvénnyel, lehetőséget adva lovasversenyek megtartására.

A pályázat részeként továbbá kiépítenek egy komplex térvilágítást, de a biztonságra is figyelmet fordítanak: kamerarendszerrel biztosítják a terület őrzését. A külső területek egyéb elemekben is megújulnak,

többek között újonnan jön létre a Rostalika Játszótér, amely nevét a gabonafeldolgozásra és jóslásra egyaránt használt eszközről, a rostáról kapta. 


Egyedülálló szolgáltatást nyújt majd a külterületen létrejövő kertépítészeti koncepció

A kivitelezés vezetője a további kültéri elemek fontosságára kitérve elmondta, a „Mezítlábas taposó és tapogató” – a továbbiakban Kneipp ösvény – állomásait és anyaghasználatát a gazdaságban egykor használt anyagok jellemzik. Az Öregcsárda mellett kialakításra kerülő új fűszerkert és gyógynövényes „kerengő” a Bencés szerzetesek egykori tevékenységét fogja felidézni. Ez utóbbi a mai kor emberének is igazi vonzerő lehet, hiszen

a helyi termékek, saját előállítású alapanyagok használata napjainkban is igen kedvelt, az újonnan kialakított szabadtéri teázókert pedig a teázás hagyományának forrására, a kolostorkerti eredetre emlékezteti majd a látogatókat.

Hozzátette, „kialakításában, formavilágában inkább a tájhoz kapcsolódik, mint az Öregcsárdához; létrehozásának célja a gyógynövények, teanövények megismertetése, és az egészséges életmód népszerűsítése.”

Az új zöldfelületi szolgáltatások egyrészt egyfajta arculatot adnak a Majorságnak, emellett a többszintű növényállománnyal segítik a Majorság természeti egyensúlyát, egyedi szolgáltatásokat nyújtva a látogatóknak.

„A térhasználat, anyaghasználat, és a gyalogos közlekedési kapcsolatok tervezésekor figyelembe vettük és érvényesítjük az egyetemes tervezés elveit, azaz a nők és férfiak, az idősek, a fogyatékkal élők és a gyermekek igényeit is” - fejtette ki Ányosi Álmos az új élmény- és teázókert kialakításával kapcsolatban.
 

Kívül-belül újjászületnek az épületek

A projekt kezdete óta már számos munkafolyamat megvalósult: a beltéri feladatok közül elkészültek a villamos és gépész alapszerelések, továbbá a belső vakolási munkálatokat is elvégezték a szakemberek. Mindemellett az épületek nyílászáróit részben felújították, részben pedig teljesen kicserélték.

A kivitelezés jelenlegi szakaszáról a kivitelezés vezető azt nyilatkozta, hogy jelenleg az épületekben az aljzatbeton szigetelése történik, majd ezt követi le a padlók kiegyenlítése, valamint az „esztrich” betonozás. Ugyanakkor a kültéri teendők is az ütemtervek szerint haladnak: Ányosi Álmos elmondta, jelenleg az épületek körüli járdák, a piactér és a külső utak földmunkája folyik.

Azt is hozzátette, ezzel párhuzamosan halad az épületek héjazatának a cseréje és felújítása, a következő lépések pedig az épületeken belül a felületképzési és burkolási munkálatok lesznek.

 

Galéria

Helyi hírekSzántódműemlékfelújításépületfelújításBalatonföldvárPossibuild Kft.Dunántúli Magasépítő Kft.Szántódpuszta Idegenforgalmi és Kulturális Központ