2024.04.19, Péntek
Szabadságért Kaposvár Emlékérem idei díjazottja dr. Debreczeni László orvos, szabadságharcos
Fotók: kaposvar.hu

Szabadságért Kaposvár Emlékérem idei díjazottja dr. Debreczeni László orvos, szabadságharcos

kaposvar.hu

2021.11.01. 10:00

Az orvost 1956 október 22-én megválasztották a diákparlament elnökének; ezzel a gyűléssel kezdődött Pécsen a forradalom.

Hirdetés

Dr. Debreczeni László orvos, szabadságharcos kapta idén a Szabadságért Kaposvár Emlékérmet. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Szita Károly, a város polgármestere beszédében hangsúlyozta: a magyar szabadságot, a nemzedékek bátorságát, példamutatását és nemes áldozatát ünnepeljük – olvasható a város honlapján.

Egy olyan embernek ítéltük oda a Szabadságért Kaposvár Emlékérmet, aki büszkén vállalja, hogy kaposvári gyökerei végigkísérték élete könnyebb és nehezebb időszakain. Egy olyan embert tüntetünk ma ki, aki felbecsülhetetlen értékű missziót vállalt annak érdekében, hogy a fáklyát, amely 56 fényét hirdeti, minél több fiatalnak adhassa át – emelte ki Szita Károly.

Dr. Debreczeni László Kaposváron született 1934-ben, és kilencéves volt, amikor családjával Pécsre költözött. Mivel kitűnő eredménnyel végezte el a gimnáziumot, vizsga nélkül került be az orvosi egyetemre, ahol ötödévesen vette észre, hogy megsűrűsödik körülötte a történelem.

1956 szeptemberét mutatta a naptár, s ő egy nyilvános rendezvényen kijelentette: mind az országnak, mind az egyetemnek demokratikusan kell működnie. Október 22-én megválasztották a diákparlament elnökének; ezzel a gyűléssel kezdődött Pécsen a forradalom.

A teljes cikk a város oldalán olvasható.

Helyi hírekKaposvár1956-os forradalom