2024.04.18, Csütörtök
Két élelmiszeripari üzem kapott támogatást komplex fejlesztésekre Kaposváron
Kép: kometa.hu - A KOMETA 99 Zrt. kaposvári üzeme

Két élelmiszeripari üzem kapott támogatást komplex fejlesztésekre Kaposváron

MTI

2022.01.20. 16:59

A somogyi megyeszékhely 2030-ig szóló programjában szerepel a teljes foglalkoztatás elérése és a munkabérek emelése, e célkitűzés "éllovasa" a gépipar és az élelmiszergazdaság.

Hirdetés

Az innovációnak, a technológiai megújulásnak pótolhatatlan a szerepe a versenyképesség megtartásában, ezért az a cél, hogy minél több vállalkozás meglássa a korszerűsítésben rejlő lehetőségeket - mondta az agrárminiszter Kaposváron csütörtökön.

Nagy István a városháza dísztermében élelmiszeripari vállalkozások támogatását tanúsító okiratok átadásakor azt mondta: a magyar agrár- és élelmiszeripar korábban súlyos versenyhátrányban volt, a rendszerváltáskor privatizált feldolgozóüzemeket bezárták, Magyarországot "visszanyomták a legkisebb nyereséget realizáló alapanyagtermelő kategóriába".

Nagy István az agrárpolitikáról azt mondta: a szakmai irányelvek legmeghatározóbb alappillére az emberek egészségének megőrzése, vagyis a lakosság ellátása kiváló minőségű, biztonságos, természetes, ízletes élelmiszerekkel. Úgy vélte, ez nemcsak az élelmiszerek minőségére, hanem az árára is vonatkozik, ezért döntött a kormány hat élelmiszer árának októberi szintre csökkentéséről.

Ez garantálja, hogy minden magyar család hozzájusson az alapélelmiszerekhez, és a gazdák sem szenvednek kárt, hiszen a korábbi termelői szerződésekben foglalt áron értékesíthetik termékeiket - közölte.

Jelentősen fejlesztenék a Kaposvári élelmiszergazdaságot is

Szita Károly Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta:

a somogyi megyeszékhely 2030-ig szóló programjában szerepel a teljes foglalkoztatás elérése és a munkabérek emelése, e célkitűzés "éllovasa" a gépipar és az élelmiszergazdaság.

"A foglalkoztatás tekintetében nagyon jól állunk, mert a munkanélküliségi ráta 3,1 százalékos, mintegy ezer a regisztrált álláskeresők száma, az elmúlt 21 évben még sohasem dolgoztak annyian a városban, mint most" - mutatott rá. Hozzátette, a "bérek tekintetében is mennek előre, a célszalag még odébb van".

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője annak a véleményének adott hangot, hogy az élelmiszertermelés a somogyi megyeszékhely "kitörési pontja", az ágazat jelentőségére a koronavírus-járvány az elmúlt években még inkább felhívta a figyelmet.

Fontos, hogy a hazai élelmiszerfeldolgozás forrásokhoz, lehetőségekhez jusson, mert az egyik legnagyobb foglalkoztató az országban, de Kaposváron mindenféleképpen, Somogyország pedig agrármegye, ahol nem mindegy, a gazdák miként tudják értékesíteni a termékeiket - fűzte hozzá.

Kaposváron a húsfeldolgozó Kometa 99' Zrt. és a Magyarország egyetlen cukorgyárát működtető Magyar Cukor Zrt. vezető képviselője vett át támogatási okiratot az agrárminisztertől.

A Kometa mintegy 2,5 milliárd forint pályázati támogatást nyert csomagolási technológiájának 6 milliárd forint értékű korszerűsítéséhez. A cég a 2023-ban befejeződő fejlesztéssel csökkenti a csomagolóanyag-felhasználását és energiafogyasztását, megkönnyíti alkalmazottai munkáját.

A Magyar Cukor 2,4 milliárdot kapott mintegy 5 milliárd forintos projektjéhez. A vállalat növeli az energiahatékonyságot, csökkenti feldolgozási veszteségeit és "a piaci kereslethez jobban igazodó" csomagológépet telepít.

Helyi hírekSomogy megyeKaposvárélelmiszeriparagrár-vidékfejlesztés