2024.04.26, Péntek
Újjászületett a kaposvári székesegyház
Illusztráció: Pixabay

Újjászületett a kaposvári székesegyház

Somogy Megyei Kormányhivatal

2022.04.15. 13:49

A kívül-belül megszépült Nagyboldogasszony-székesegyházat ünnepélyes keretek között adták át a híveknek március végén, amely két év alatt mintegy 2,1 milliárd forintos állami támogatásból újult meg.

Hirdetés

Már a nagytemplomba belépéskor szembetűnik, hogy sokkal világosabb, üdébb lett a tér, köszönhető ez a restaurált ólomüvegablakoknak és falfestményeknek. Látványos elem lett az első pillérpárig kibővített szentély, amely ezáltal lehetővé teszi, hogy jelentősebb egyházmegyei rendezvényeken a papság nagyobb része a szentélyben foglalhasson helyet. A hideg ellen a székesegyház kőlapburkolatot kapott, alatta padlófűtéssel, és új, valódi tömör tölgyfa bútorzat készült. A déli kereszthajó fülkéjébe épült az összefogott, három hangszigetelt gyóntatószék.

Korszerűsítették a hangosítást is, valamint nagyméretű LCD-kijelzők kerültek felhelyezésre, melyeken énekszövegeket, hirdetéseket, képeket, előadásokat, filmrészleteket is lehet vetíteni. A templom főhajójában lévő beépített kamerák tv-felvételkor tesznek jó szolgálatot.

Az 1907-ben készült Angster-orgona is teljes belső átalakuláson esett át, a legkorszerűbb orgona lett Süveges István ócsai orgonaépítő mester szakértelmének köszönhetően.

A székesegyház környezete is megváltozott, már személygépkocsival is megközelíthető, továbbá új, akadálymentes rámpán keresztül a babakocsival, kerekesszékkel érkezők is könnyedén betérhetnek.

Küzdenünk kellett az elmúlt két évben egy vírus ellen. Sokaknak hunyt el vagy betegedett meg súlyosan szerette, hozzátartozója. Küzdünk, és küzdenünk kell déli határainknál egy olyan migrációval, amely ránk tört. Most pedig itt van ez a háború, és erre nekünk keresztényi választ kellett adunk és kell adni most is – mondta Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében.

A két éves felújítás után, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Varga László megyéspüspök megáldotta a felújított Székesegyházat, az orgonát és felszentelte az új oltárt. Az ünnepélyes eseményen részt vett többek között Fülöp Attila államtitkár, dr. Fülöp Péter helyettes államtitkár, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Gelencsér Attila, Móring József Attila, Witzmann Mihály országgyűlési képviselőik, Szita Károly polgármester, dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Biró Norbert elnök.

 

 

Helyi hírekKaposvárKaposvári Székesegyház