2023.02.02, Csütörtök
Giro d'Italia - Hollóházi porcelánból készült trófeákat kapnak a magyarországi szakaszgyőztesek
Főkép: Szita Károly, a harmadik - és egyben utolsó magyarországi - szakasz rajtjának otthont adó Kaposvár polgármestere és Hárshegyi Zsuzsanna, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra marketing-menedzsere a Giro d'Italia magyarországi szakaszgyőztesei részére Hol

Giro d'Italia - Hollóházi porcelánból készült trófeákat kapnak a magyarországi szakaszgyőztesek

MTI

2022.05.03. 17:12

Hollóházi porcelánból készült trófeákkal díjazzák a pénteken Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny első három szakaszának nyertesét.

Hirdetés

A díjak hétfői budapesti bemutatóján Hárshegyi Zsuzsanna marketing-menedzser kiemelte, megtisztelő volt a felkérés az idén 245 esztendős Hollóházi Porcelánmanufaktúrának a "világhírű kerékpárverseny számára elkészíteni a szakaszgyőzteseknek járó trófeákat".

"A nagy múlttal rendelkező, méltán tradicionális hungarikum hollóházi porcelán által a magyar kulturális örökség értékei még inkább részévé válhatnak ilyen és ehhez hasonló jeles sporteseményeknek" - fogalmazott. Leszögezte, egész Magyarország számára rendkívül fontos esemény a Giro.

Felidézte, a manufaktúra történetében nem ez az első alkalom, hogy világversenyek győzteseinek készítenek díjat, hasonló trófeát vehetett át például az 1989-es Forma 1-es Magyar Nagydíj győzteseként Nigel Mansell.

A Giro szakaszgyőzteseinek díja tradicionális formájú serlegváza - ismertette Hárshegyi Zsuzsanna. Mindhármat rendkívüli gondossággal, teljes egészében kézzel készítették a porcelánkészítő mesterek. A virágminták és a 21 karátos arany festés szintén kézzel készültek a Hollóházi Porcelánmanufaktúrában. A váza kézzel festett tulipános díszítései a hollóházi porcelán jellegzetes, hagyományos motívumai. A trófeák mindegyike 30 centiméter magas, valamivel több mint egy kilogramm súlyú, értékük több százezer forint.

"Nagyrabecsült ajándék lesz ez a porcelán díj a szakaszgyőztesnek" - emelte ki Szita Károly, a harmadik - és egyben utolsó magyarországi - szakasz rajtjának otthont adó Kaposvár polgármestere.

Hangsúlyozta, a város elkötelezett kerékpárbarát, nemcsak infrastruktúra kiépítése és a kerékpározás támogatása miatt, hanem versenyrendezést is vállalnak, tavaly például a Tour de Hongrie nyitóetapjának befutóját rendezték ott.

A városvezető kiemelte, az olasz körversenyt 800 millióan nézik a televízióban világszerte, így "jól felfogott érdekük" volt, hogy Kaposvár is részese legyen a Girónak. Ráadásul - mint emlékeztetett - a kaposvári székhelyű Kométa, "Magyarország és Közép-Európa egyik legjelentősebb húsüzemének" ügyvezető igazgatója, az olasz Giacomo Pedranzini a magyar kerékpársport elkötelezett támogatója.

A Giro pénteki nyitóetapján Budapestről Visegrádra teker a mezőny, majd szombaton a fővárosban lesz egy időfutam, végül pedig Kaposvár és Balatonfüred között teljesítenek a versenyzők bő 200 kilométert vasárnap.

Magyarországot korábban még egyik háromhetes verseny sem érintette.

Helyi hírekKaposvárGiro d'Italia