2024.03.29, Péntek
Elfogadták Kaposvár költségvetését
Illusztráció, unslpash.com

Elfogadták Kaposvár költségvetését

MTI

2023.01.28. 10:00

Elfogadta Kaposvár idei költségvetését a város önkormányzatának közgyűlése pénteken. Az önkormányzat 20,083 milliárd forintos kiadással és ugyanennyi bevétellel tervez 2023-ban; az összeg több mint húsz százalékkal magasabb, mint a tavalyi előirányzat volt.

Hirdetés

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a tervezett büdzsé bemutatásakor elmondta: a háború és az energiaválság miatt ma olyan dolgokért is harcolni kell, amelyek természetesnek tűntek tegnap. E harcról szól a város idei költségvetése is - tette hozzá.

Mindezzel együtt az önkormányzat ragaszkodik terveihez és a városvezetés eredeti céljait - így a teljes foglalkoztatást, a tartósan növekvő jövedelmeket, a minél nagyobb energiafüggetlenség megteremtését, a helyi gazdasági teljesítmény növekedését - továbbra is el akarja érni a következő években - mondta.

Kaposvár 2023-as büdzséje "biztonsági költségvetés"

A városvezető ismertetése szerint kétféle költségvetés között kellett választaniuk. Vagy csak a túlélésre rendezkedik be a város a minimális közszolgáltatások biztosításával, vagy mindent működtetnek, miközben a fejlesztésekre is áldoznak. Végül ez utóbbi mellett döntöttek - mondta.

Úgy fogalmazott: Kaposvár 2023-as büdzséje "biztonsági költségvetés", amellyel garantálhatók a közösségi szolgáltatások, a rendezett pénzügyek és az, hogy a város munkán alapuló gazdasága a továbbiakban is felfelé ívelő pályán maradjon.

Szita Károly a költségvetés részleteiről szólva elmondta,

ahogy másutt, úgy Kaposváron is, az önkormányzat előtt álló legnagyobb kihívás a megnövekedett energiaköltségek kigazdálkodása, ezért a 2022-eshez képest kevesebb energia felhasználását tervezik az önkormányzathoz tartozó intézményekben az idén.

Hozzáfűzte: így is 4,6 milliárd forintos kiadást terveznek e téren, ami a növekvő rezsidíjak miatt hárommilliárd forinttal több lesz, mint tavaly. Közölte: mivel a béreknek lépést kell tartaniuk az inflációval, az önkormányzat bérekre vonatkozó kiadásai is jelentősen emelkednek idén, a tavalyi összegnél félmilliárd forinttal több pénzt kell előteremtenie az önkormányzatnak erre a célra.

A város szociális kiadásait a tavalyihoz képest százmillió forinttal emelik meg

A helyhatóság által támogatott gazdasági társaságoknak juttatott tavalyi 1,8 milliárd forintos összeget is jelentősen - 807 millió forinttal - meg kell emelni - mondta, hozzátéve: az emelkedés mellett is közel 700 millió forintos veszteséggel számolnak üzleti terv szinten a társaságok. A deficit kezeléséhez további megtakarítási intézkedések és esetleges átszervezések szükségesek a cégek részéről - jelezte.

Mint mondta, a közszolgáltatások fenntartása és az energiaszámlák fizetése mellett a város kiemelt célja, hogy a lakosság megélhetésének veszélyeztetése esetén segítsenek a rászoruló kaposváriaknak. Ezért a város szociális kiadásait a tavalyihoz képest százmillió forinttal emelik meg.

Beszámolt arról, hogy idén előkészítik és megtervezik a város - uniós források megnyitásával elinduló - új beruházásait, erre kétszázmillió forintot biztosítanak. Az emelkedő kiadások fedezetét jelenti többek között, hogy a költségvetési szervek működési célú bevételei összességében 440 millió forinttal, míg a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása 253 millió forinttal lesz több, mint tavaly, emellett a város bevételeinek felét biztosító adókból is több bevételt remélnek, mint 2022-ben.

A város gazdaságának további fejlődésére számítanak 2023-ban

Az előterjesztés szerint a Kaposváron működő vállalatok várhatóan nagyobb összegű iparűzési adót fizetnek be a kasszába idén, mint tavaly. Mindezt jelzi, hogy 2022-ben a befolyt iparűzési adó is jelentősen meghaladta az előzetesen vártat és elérte a 4,2 milliárd forintot, idén pedig legalább 4,9 milliárd forint érkezését várják.

A város gazdaságának további fejlődésére számítanak 2023-ban - vetítette előre Szita Károly, jelezve, hogy az élelmiszeripar és a hadiipar területén megindult fejlesztések folytatódnak.

A húsfeldolgozással foglalkozó Kometa 99' Zrt. fennállásának legnagyobb beruházását már elkezdte, a keleti ipari parkban folytatódik a Sisecam üveggyár építése és a Gidrán páncélozott harci járművek gyártása is zajlik idén, továbbá a tudományos és innovációs parkba is munkahelyteremtő beruházások érkezését várják - sorolta a polgármester.

A közgyűlési többséget adó kormánypárti képviselők igennel, három ellenzéki képviselő nemmel szavazott, míg egy képviselő tartózkodott a költségvetési rendelet megalkotásával kapcsolatot határozat elfogadásakor.

Helyi hírekKaposvárköltségvetés