2024.05.03, Péntek
Átadták a hatodik intelligens gyalogosátkelőt Siófokon
Kép: Siófoki Hírek Facebook-oldala

Átadták a hatodik intelligens gyalogosátkelőt Siófokon

siofok.hu

2023.07.17. 09:00

Az eddigi öt intelligens gyalogosátkelő (kettő a kiliti városrészben a 65-ös úton, egy-egy a Bajcsy utcában a mentőállomásnál az iskola közelében, a Bláthy utcában a Beszédes iskolánál, valamint a Kossuth és Vilma utca kereszteződésében) után a hatodikat a Mártírok útján avatták, ahol a nyári hónapokban rendívül sok gyalogos tart a Balaton felé, vagy épp az ellenkező irányba, de a téli hónapokban is indokolt a közeli Művészeti Iskola miatt.

Ez a kivitelező székesfehérvári VisibleCrossing Kft. harmadik siófoki okoszebrája és a magyar tulajdonú vállalkozás ötvenedik ilyen átkelője Európában. S az első olyan okoszebra Siófokon, aminek a telepítését egy helyi magáncég, nevezetesen a Molnárbeton Kft. támogatta - számolt be róla Siófok városi honlapja.

Így működik egy okoszebra

A székesfehérvári kft. intelligens átkelőinek működési elve: az út mindkét oldalára 2-2 oszlopot telepítenek, és az oszloppár érzékeli, amikor a gyalogos át kíván kelni. Ekkor mind a négy oszlop elkezd sárgán villogni, jelezve a forgalom számára az átkelési szándékot.

Ha egyszerre többen kelnek át, akkor a rendszer ezt érzékeli, és hosszabb ideig villog. Rendelkezik lábvilágítós funkcióval is, ez szürkületkor és este aktív. Ilyenkor a sárga villogók mellett mind a négy oszlopból egy lézerfény is megvilágítja az átkelő gyalogos(ok) lábát, így még könnyebbé válik a gyalogos pozíciójának követése az autósok számára.

Dr. Lengyel Róbert polgármester azt hangsúlyozta az átadón: az ilyen gyalogátkelőkön gyakorlatilag nulla a gyalogoselütések száma, ezért a rendőrség is támogatja Siófok város közlekedésbiztonságot javító programját, mely a képviselő-testület teljes egyetértésével valósul meg.

Az eddigi öt átkelő részben önkormányzati forrásokból, részben pályázati pénzekből épült ki, most először – miután a polgármester levélben kereste meg a város jelentősebb cégeit, mintegy tucatnyit – a költségek felét átvállalta a Molnárbeton Kft. A város azt vállalta, hogy az okoszebra mellett feltünteti a támogató vállalkozás nevét is.

Tovább folytatódik a program

A városvezetőtől tudjuk: a program folytatódik, a soron következő intelligens gyalogosátkelő a Batthyány utcában készül majd, a szabadtéri színpad közelében, aminek a teljes költségét a Plázst üzemeltető társaság vállalta magára. S egy pályázatot is beadtak már a nyolcadikra is, azt a Koch Róbert utcába, a kispostához tervezik.

További képek a Siófoki Hírek Facebook-oldalán tekinthetőek meg.

Helyi híreksiófokokoszebra