2024.10.22, Kedd
A kaposvári Rippl-Rónai Emlékház gyűjteménye Szekszárdon
Fotó: Rippl-Rónai Múzeum

A kaposvári Rippl-Rónai Emlékház gyűjteménye Szekszárdon

MTI

2024.10.10. 12:10

A kaposvári Rippl-Rónai Emlékház gyűjteményéből nyílik kiállítás pénteken a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban, a tárlaton a művész 38 alkotását mutatják be.

Az emlékháznak helyet adó Róma Villát, - a művész egykori otthonát - felújítás miatt bezárták, a gyűjtemény kisebb része a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum főépületében látható, a legértékesebb alkotásokat Szekszárdon állítják ki - mondta Simon Kornélia művészettörténész, a kiállítás rendezője az MTI-nek.

Egy művész négy alkotói korszaka

A két helyszínnel azt szeretnék elérni, hogy a látogatók a szekszárdi kiállítás után a kaposvári tárlatot is megnézzék, amely a 19-20. századi miliőt jeleníti meg relikviákkal, bútorokkal, kisebb festményekkel, grafikákkal - tette hozzá. Elmondta, a Wosinsky-múzeumban december 15-ig látható, a kiállítás, amelyen a művész mind a négy alkotói korszakából lesznek festmények.
A korszakok között kiemelkedő az úgynevezett kukoricás stílus időszaka, az ekkor készült művek iránt ma a műtárgypiacon is megnőtt az érdeklődés; a stílust a művész festői technikájáról nevezték el, amellyel a kép hordozóján megjelenő festéknyomok kukoricaszemhatást keltenek. A kiállítótér fő falán az ebben a stílusban készült, Modelljeim a kaposvári kertemben, a Szobarészlet és a Tavaszi munkák című, nagy méretű alkotásokkal találja szembe magát a látogató.

Pireneusokban készült alkotások is láthatóak

A tárlat vezérképe a kukoricás korszak nyitánya, az 1909-ben festett, Rippl-Rónai feleségét ábrázoló Meggyfavirágzás című kép, amely 2023-ban a Magyar Géniusz Program kiállításán a helyi közönség kedvence volt - jegyezte meg. A művészettörténész megemlítette, a tárlaton bemutatnak az alkotó Pireneusokban készült műveiből is néhányat, köztük a Katalán táj és a Romantikus táj című festményt. A kiállítás része lesz több férfi portré, mások mellett a Lechner Ödön építészt ábrázoló pasztellkép.

Az első modern művész személyes tárgyai

Ahogyan a 19-20. században a nagypolgári lakberendezés a zsúfoltságra törekedett, a kiállítás rendezésénél is ezt tartották szem előtt, ezért megpróbáltak egy-egy falon minél több alkotást elhelyezni - mondta a rendező. A magyar festészet első modern művészeként számon tartott Rippl-Rónai József (1861-1927) párizsi korszaka után, 1902-ben tért vissza szülővárosába, Kaposvárra. 1908-tól halálig a Róma Villa nevű épület- és parkegyüttes a művészeti élet központja volt. Az emlékháznak és látogatóközpontnak helyet adó villa őrzi a Rippl-Rónai korabeli állapotot, és személyes tárgyak mellett a művész csaknem száz festményét is.

Kultúrakaposvári Rippl-Rónai EmlékházSzekszárd kiállítás