2024.03.28, Csütörtök
Napi 70 áldozatot szed a hirtelen szívhalál – Október 16. Az Újraélesztés Napja
Fotók: Országos Mentőszolgálat Alapítvány

Napi 70 áldozatot szed a hirtelen szívhalál – Október 16. Az Újraélesztés Napja

Országos Mentőszolgálat Alapítvány

2021.10.15. 12:11

Az időben megkezdett újraélesztéssel akár megháromszorozhatjuk a beteg túlélési esélyeit.

Hirdetés

Azt már régóta tudjuk, hogy Európában sereghajtók vagyunk a szív- és érrendszeri megbetegedések számát tekintve, de mégis sokkoló adat, hogy évente 25 ezer honfitársunk veszíti életét hirtelen szívhalál következtében. Ha megtörténik a baj, még nincs minden veszve, hiszen az időben megkezdett laikus kézi újraélesztéssel sokan közülük megmenthetők lennének - erre hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány október 16-án, az Újraélesztés nemzetközi napja alkalmából.

Akár otthon, akár nyilvános helyen lesz rosszul valaki, sajnos a statisztika azt mutatja, hogy az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, és mire kiérnek a mentők, már késő.

Jó, ha tudjuk, hogy az időben megkezdett újraélesztéssel akár megháromszorozhatjuk a beteg túlélési esélyeit, azonban, ha késlekedünk, minden egyes perccel 10%-kal csökken az életben maradás valószínűsége.

Az újraélesztés helyes módszerét elsajátíthatjuk az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Tartsd életben! – Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című, Csuja Imre nevével fémjelzett videóból, amihez már kilenc dokumentált sikeres újraélesztés is köthető – amely során a videóban látottak alapján mentettek meg egy életet civil hősök.

 

Félautomata defibrillátorokkal laikusok is tudnak újraéleszteni

Az Újraélesztés nemzetközi napja (október 16.) alkalmából az Országos Mentőszolgálat Alapítvány is arra biztatja a lakosságot, hogy mindenki merjen cselekedni.

Ebben segítségünkre lehetnek azok a félautomata, mindenki által használható defibrillátorok is, amelyek országszerte mintegy 1500 nyilvános helyen találhatók meg.

A laikusok számára kifejlesztett készülékek használatával a gépi hang utasításait követve, bármilyen előzetes képzettség nélkül is megmenthetjük egy bajbajutott életét. Ne parázz, sokkolj! – Újraélesztés defibrillátorral című humoros kisfilmjük is azt hivatott bemutatni, hogy bárkiből lehet életmentő, csak egy pár alapvető fogást kell elsajátítanunk hozzá. Attól pedig végképp nem kell tartanunk, hogy esetleg kárt teszünk újraélesztés közben, hiszen a bajbajutott törött bordával is hálás lesz nekünk, hogy megmentettük az életét!

 

Országos hírekújraélesztésOrszágos Mentőszolgálat Alapítvány