2024.06.18, Kedd

Még van jég a Balatonon, de korcsolyázásra már alkalmatlan!

mti

2017.02.21. 17:02

Habár a folyamatos enyhülés miatt egyre puhul, kásásodik és gyertyásodik a Balaton jege, ennek ellenére hétfőn a Siófok előtti nyílt vízfelület felett még mindig 20 centiméternyi jégvastagságot mértek az összefüggő jégtakarón.

Horváth Ákos közlése szerint a Balaton jege egyre puhul, ezért korcsolyázásra alkalmatlan, és többfelé el is vált a parttól, illetve a partközelben vizes. 

Szerdára virradóan gyenge hidegfront érkezése várható, amely még valószínűleg nem mozgatja meg a tó összefüggő jégtakaróját, de csütörtöktől erősödő délnyugati szélre lehet számítani, amitől megindulhat a jégzajlás. Az északi és a keleti partokon jégtorlaszok is kialakulhatnak. Szombattól újabb hidegfront érkezhet, északnyugatira fordítva a szelet, ami már a déli part felé sodorhatja a jégtáblákat.

A következő napokban a növekvő nappali felmelegedés miatt a jég további puhulására kell számítani, ami azért szerencsés, mert nagyobb az esélye a part előtti felmorzsolódásának, így csökken a zajló jég rombolóereje. A hét végéig várhatóan még nem tűnik el a jég a Balatonról - mondta a meteorológus.

A folyamatosan romló jégminőség ellenére hétfőn európai jégvitorlás bajnokság kezdődött a Balatonfüred előtti jégfelületen, amely megmérettetés péntekig tart. 

A balatonfured.hu közlése szerint a világ legnépesebb jégvitorlás osztálya az úgynevezett DN versenyei zajlanak a Balatonfüred előtti jégterületen. A kontinensversenyen 16 nemzet több mint 100 versenyzője vesz részt. A helyszínről a döntést csak múlt hét pénteken hozta meg a nemzetközi versenyrendező bizottság, miután Európa szóba jöhető tavait végigjárva a Balaton több mint 20 centiméteres jegét ítélték idén a legalkalmasabbnak - írja Balatonfüred honlapja.

AktuálisBalatonjég2017 februáridőjáráskorcsolyázás