2024.06.20, Csütörtök

Startup-várossá válhat Kaposvár

ke.hu

2017.03.27. 15:50

2017-ben a Kaposvári Egyetem új startup kurzusokkal, folyamatosan frissülő online könyvvel, valamint Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja hallgatóit.

„A hazai és nemzetközi tapasztalatokra építkezve egy olyan innovatív oktatási módszert vezetünk be a Kaposvári Egyetemen, amelynek köszönhetően az itt végzett hallgatók a jövő vállalkozói bázisát biztosítják” – mondja az új modellről Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora.

 

A Kaposvári Egyetem és a The Connect East Incubator Zrt. nemrégiben egy együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amely alapul szolgál arra, hogy egy forradalmian új oktatási modell meghonosítása valósuljon meg a Kaposvári Egyetemen. Az innováció, a gyakorlatorientált oktatás mellett a startup szemléletmód képzésbe építésével valósul meg, ehhez pedig a startup ökoszisztéma elismert magyarországi szakértői nyújtanak segítséget.

 

Az együttműködés célja, hogy a Gazdaságtudományi Karon folyó alapképzésekben pilot jelleggel az oktatás kereteit úgynevezett virtuális platformra dolgozzák ki. A virtuális tér többek között a hallgatók profilját tartalmazza, így láthatóvá válik, hogy milyen képességekkel, tudás-tőkével bírnak a fiatalok. A hallgatók mellett, az oktatók, már működő vállalkozások, illetve az egyetemen születő projektek is megjelennek a virtuális platformon, amely tulajdonképpen arra ad lehetőséget, hogy az egyes szereplők egymásra találjanak, illetve hogy a tehetségek mentorokat találjanak ötleteikhez.

 

A gyakorlati megvalósítás során ez azt jelenti, hogy az alapozó tantárgyak tudásanyagának elsajátítása után a 3. félévben a hallgatók „saját vállalkozásokat” hoznak létre a virtuális térben, így a gyakorlatban is szembesülhetnek egy cég mindennapi problémáival, de arra is lehetőségük lesz, hogy jobban megismerjék saját képességeiket, kompetenciáikat. A képzés során megszerzett ismeretekkel saját vállalkozásaikat tudják folyamatosan fejleszteni. Az újfajta képzés célja, hogy a 7. félév elvégzése után a hallgatók teljes értékű, ténylegesen hasznos tagjai legyenek kezdő munkahelyüknek, vagy a virtuálisan már működő vállalkozásukat a való világban sikerrel megalapítsák.

 

A The Connect East Incubator szakemberei biztosítják ehhez a szükséges szakmai hátteret. Első lépésként a már meglévő tantárgyak ismeretanyagába bekerülnek a startupokra vonatkozó specialitások, a későbbiekben pedig a startupról különálló tantárgyak keretében tanulhatnak a Kaposvári Egyetem hallgatói. A megjelenő újítás alapjait már az idén szeptemberben beiratkozó hallgatók megtapasztalhatják.

 

„Nagyon fontos lépés, hogy Magyarországon is elindulnak azok a változások, amelyek az oktatás területére is beviszik a vállalkozói szemléletet, így a hallgatók nemzetközileg is versenyképes tudást kapnak ötleteikhez, projektjeikhez. A startupok utánpótlás képzésének új mérföldkövéhez érkeztünk ezen együttműködés megszületésével, az új formával a digitális oktatás jövőbeli útjainak alapjait tesszük le közösen.” – jelentette ki Turcsán Tamás Péter startup-szakértő, a The Connect East Incubator szakmai vezetője.

Aktuális2017Kaposvári EgyetemoktatásKaposvárstartupinnováció