2024.07.27, Szombat

Kevesebb a rossz gyermekfog, de több a lyukas fogorvosi körzet

www.sonline.hu

2017.09.27. 17:39

Megkezdődött a tanév, és vele együtt a gyermekfogászati problémák szűrése. Kaposváron 7 körzetben látnak el gyermekeket.

A Béke utcai fogászati rendelőben gyermekfogszakorvosok vizsgálják évente kétszer a nebulókat. Ide tartozik a város valamennyi bölcsődéje, óvodája és iskolája is, a fiatalok egészen 18 éves korukig járhatnak ide. Körzetenként csaknem kettőezer gyermeket látnak el. A gyermekfogászok szerint csökkent a rossz fogak száma.

– Sajnos, arra vonatkozóan nincsenek statisztikák, hogy mennyivel kevesebb fogat kell tömnünk, ám tapasztalható a fogmosás-népszerűsítő kampányaink jótékony hatása – mondta Dr. Németh Gabriella, főorvos asszony. – Az egészségesebb étkezés, a kevesebb cukorfogyasztás érezhetően jobb fogakat eredményez. Iskolai fogászatra évente kétszer jönnek a gyerekek. A visszarendeltek csupán néhány százaléka nem él a lehetőséggel. Ha a szüleik javaslatunkra nem viszik el őket fogorvoshoz, rohamosan romlik a fogállományuk –mondta a főorvos asszony. A fogászaton minden alkalommal előadást tartanak a gyerekeknek a helyes étkezési szokásokról és a megfelelő fogmosásról. Dr. Katona Enikő főorvos asszony a prevencióra több fórumon is felhívta már a figyelmet.

 

– Elsősorban az iskolai büfékkel vívunk gyakran szélmalomharcot. Az egészséges ételek felé próbáljuk terelni a kereskedőket is, akik néha nem hajlandóak áttérni a helyes élelmiszerek eladására. Fogorvosként a tejtermékeket, az almát, a 100%-os rostos üdítőket részesítjük előnyben, cukros társaikkal ellentétben. Ez utóbbiak káros hatásaival a reklámokban látható rágógumik és almák sem veszik fel a küzdelmet. A fogak épségének megőrzésére a helyes étkezési szokások kialakítása mellett csakis a rendszeres fogmosás nyújt esélyt. Fontos, hogy a gyerekek helyesen tanuljanak meg fogat mosni. Mi ezt minden alkalommal bemutatjuk nekik, amikor a fogászaton járnak. Ezen kívül mindenki fogat mos egy fogzománc-erősítő zselével, és barázdazárást is végzünk náluk egy speciális anyaggal –mesélte Dr. Katona Enikő. Úgy látja, a nyári szünidőben kontrollálatlanul fogyasztanak édességet a gyerekek, főleg azok, akik még nagyszülői kényeztetésben is részesülnek. Az őszi ellenőrzéseken ilyenkor feltűnik a szünidei nassolás hatása.

 

A kaposvári gyermekeket évente kétszer látják a fogszakorvosok, ám vidéki társaikat gyakran még felnőtt fogorvoshoz sem tudják elvinni szüleik, ugyanis nincs kihez. Somogyban 60 fogorvosi körzet van, ám ebből 10 hely, tartósan üresen áll. – A fogorvosi körzetek finanszírozása országos szinten nagyon alacsony – mondta Dr. Vajda Levente, a Somogyi Fogorvosi Kamara megyei elnöke. – Annak ellenére, hogy a fogorvosoknak sokkal nagyobb eszközállományra van szükségük, csupán fele annyi állami finanszírozást élvezhetnek, mint a háziorvosok. A fogorvosi körzetek országos szinten 750-
800 ezer forintból kell, hogy gazdálkodjanak. A fiatal kollégák nem szívesen költöznek vidékre. Inkább nagyvárosokban, és a nyugati határszéleken próbálnak boldogulni. Ha egy vidéki körzetben nyugdíjba megy a fogorvos, az leginkább körzetösszevonást, és helyettesítést von maga után, nem töltik be fiatalok az üresen maradt helyeket- mondta Dr. Vajda Levente.

 

Vannak olyan vidékek, ahol éveket kell várnia a páciensnek, mire sorra kerül a szakrendelésen, például egy fogszabályozáson. -Elkeserítő országosan a helyzet. vannak olyan megyék, ahol 40%-a hiányzik a fogorvosoknak. Az emberek azt gondolják, hogy aki fogorvos, annak jól megy, de egy magánpraxist nem lehet a semmiből létrehozni. A fiatalok nagyobb cégeknél keresnek boldogulást, nem mennek el körzeti fogorvosnak, ugyanis az állami finanszírozásból a rezsiköltséget, a sajátjukon kívül az asszisztens bérét, valamint az eszközöket is ki kell fizetni, arra pedig kevés a keret. Egy átlagos fogorvosi szék 5 millió forintnál kezdődik-mondta Dr. Herczeg Olga, országos alelnök. – 57 év az átlagéletkor a körzeti fogorvosoknál. Somogyban már a betegellátást veszélyezteti a helyzet. Országosan 300 körzetes hely várja a maga fogorvosát. 10 év alatt annyi fogorvos ment el külföldre, amennyit a négy magyarországi egyetem egy év alatt képez, vagyis egy egész évfolyamnyi szakember tanult a magyar állam pénzén a nyugati országok hasznára – mondta az alelnök asszony. Ugyanakkor hazánkban is nagy szükség lenne a fogorvosokra, ugyanis egy felmérés alapján a lakosság évente csupán másfél tubus fogkrémet használ el fejenként, ami igencsak kevésnek bizonyul a szakvélemény szerint. A legtöbben így is csupán akkor látogatják meg fogorvosukat, amikor már fájdalmat észlelnek, és akkor már kétséges, hogy értelme van-e egy fogmegtartó beavatkozásnak.

 

forrás: sonline.hu

AktuálisKaposváriskolakezdésgyermekfogászat