2024.04.18, Csütörtök

Közösen mutatja meg értékeit Somogy és Hargita

som-onkorm.hu

2017.09.21. 15:25

Huszonötéves testvérmegyei kapcsolatát erősíti Somogy és Hargita megye szeptember 22-én a Kaposvári Vigasságok terére tervezett értéknappal.

Hirdetés

A délután kettőkor kezdődő rendezvény célja a két önkormányzat közötti kapcsolat szorosabbá fűzése, tapasztalatcsere valamint egymás kulturális értékeinek, hagyományainak megismerése, az erdélyi magyarokkal szembeni nemzeti azonosságtudatot erősítése, amelyben a Somogy Megyei Önkormányzat vezetői elkötelezettek – közölte Biró Norbert a kaposvári Vármegyeházán hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján.

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a Somogy Megyei Önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa 1992. december 4-én kötött együttműködési megállapodást, amelynek célja a két megyében lévő települések és megyék intézményei közötti közvetlen kapcsolat kialakítása volt. Az együttműködést rendszeres találkozók, közös programok és pályázatok megvalósítása, vásárokon való kölcsönös megjelenések jellemezték. 2012-ben a magyarországi megyei önkormányzatok szerepe megváltozott, a két megye közötti kapcsolattartás intenzitása, közös programok száma megfogyatkozott. Ám a két megyei szervezet a testvérmegyei kapcsolatát értékesnek tartja, ezért újraélesztését, megerősítését tűzte ki célul. Ennek érdekében nyújtottunk be pályázatot, melynek célja a két önkormányzat közötti kapcsolat szorosabbá fűzése, tapasztalatcsere valamint egymás kulturális értékeinek, hagyományainak megismerése. Somogy és Hargita testvérmegyék értéknapja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1,85 millió forintos támogatásának felhasználásával valósul meg.

A rendezvény során mindkét megye képviseletében hagyományőrző előadóművészek – néptáncegyüttesek, megyei kulturális életet meghatározó zenészek, táncosok lépnek fel, Hargita megye értékeiről tematikus kiállítás nyílik, Székelykönyvtár címmel könyvbemutatóra kerül sor. Emellett Erdély természeti kincsei, kulturális értékeit is bemutatják.

Péntek délután két órakor kaposvári Honvédzenekar fogadja a Kaposvári Vigasságok terére érkező vendégeket, akik részt vehetnek a Somogyi Értékek utcájának megnyitásában, láthatják a helyi termelők bemutatkozását, és akár meg is vásárolhatják az általuk megtermelt termékeket.

Megnézhetik Hargita és Somogy megye bemutatkozó sátrát, a mesterségek udvarában pedig hagyományos népi játékok, agyagozás, mézeskalács készítés, gyöngyfűzés és fafaragás várja őket. „Somogyország Borai” címmel Dél-Balatoni borok, eddigi Somogy Bora díjat nyert borok kiállítása is megtekinthető lesz a délután folyamán.

A Vármegyeháza Dísztermében helyi termék kerekasztal beszélgetésre kerül sor, ahol szó lesz többek között a vállalkozóvá válásról és az őstermelőknek adható támogatások igénylésének módjáról. De lesznek helyi termelői előadások a termék indításáról, a vállalkozás működtetéséről illetve a termelői piac létrehozása, nagypiacok működése is szóba kerül a piacra jutási lehetőségekkel egyetemben.

A rendezvény során mindkét megye képviseletében hagyományőrző előadóművészek – néptáncegyüttesek, megyei kulturális életet meghatározó zenészek, táncosok lépnek fel. Látható lesz például a Juhos Együttes, a Marcali 3 Tenor, ifj. Meggyes Csaba, Hargita megye táncegyüttese és a Somogy Táncegyüttes produkciója is a Vigasságok tere színpadán, míg a kulturális blokkot a Székely táncház zárja.

 

Forrás: som-onkorm.hu

AktuálisSomogy megye2017KaposvárévfordulóHargita megyetestvérmegyeértéknaphagyományőrzés