Újabb üzemmel bővül a kaposvári húsfeldolgozó. Az ipari zsír- és húsliszt-feldolgozó várhatóan jövőre kezdi meg működését. Az 1,3 milliárd forintos beruházás várhatóan néhány év alatt megtérül.
Évente 540 ezer sertést dogoznak fel a kaposvári húsüzemben, s jövőre 40 ezerrel növelnék ezt a számot. A nyers hús mellett egyre több feldolgozott termékük jelent meg a hazai és külföldi piacon egyaránt. Például Japánban a legkedveltebb termékük a mini virslik, ebből szállítják a legtöbbet. Ám a húskészítmények előállítása során sok csont és egyéb melléktermék keletkezik. Ezt eddig ártalmatlanítókba szállították eddig, ami a vállalatnak 50 millió forintba került. A jövőben azonban az új részlegen dolgozzák fel.
– Éves szinten 6800 tonna mellékterméket kell megsemmisítenünk, aminek az ártalmatlanítási költsége 50 millió forint – mondta el Hollósy Tibor, a Kométa ’99 Zrt. ügyvezető igazgató helyettese. – Ezt az összeget megtakarítjuk a beruházással, s egy 300-350 millió forintos plusz árbevételt tudunk így elérni. A beruházás a tervek szerint 3-3,5 éven belül megtérül, s így kisebb lesz a környezetterhelés is.
Prohászka Balázs, a Kométa ’99 Zrt. gazdasági igazgató elmondta: egy meglévő kétezer négyzetméteres épületben alakítják ki a melléktermék-feldolgozó üzemet.
– Az év végén kezdjük a közbeszerzési tenderezést – mondta –, és az 1,3 milliárdos beruházás 2018 második felére már üzemelhet. Az üzem megvalósításához 660 millió forint állami támogatást kapott a kaposvári vállalat.
A melléktermékből 1100 tonna ipari zsír és 2200 tonna húsliszt fog készülni. Előbbit a kozmetika-és gyógyszeripar hasznosítja, míg az utóbbit a magas fehérjetartalma és jó emészthetősége miatt az állateledel-gyártók.
Egy hónappal a határidő előtt adták a csúcstechnológiájú üzemet, komoly elismerés lett az eredménye a Panattoni részéről.