2024.04.20, Szombat

Nincs pedagógushiány, de Somogyban magyartanár tart angolórát

www.pecsistop.hu

2017.10.21. 13:58

A kormány szerint nincs tanárhiány, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének dél-dunántúli ügyvivője úgy látja, egy hibás rendelet miatt lesz egyre kevesebb tanár.

Hirdetés

Ez azonban nemcsak a baranyai és somogyi kistelepüléseken érezteti a hatását, Pécsen akad olyan iskola, ahol a tantestület jó harmada öt éven belül nyugdíjba megy.

A kormány különböző képviselői továbbra is azt állítják, nincs országos tanárhiány, csupán helyi léptékben akadnak olyan települések, ahol éppen nincs minden órára szakos tanár.

Népszava cikke szerint a Dél-Dunántúlon, Somogyban akad olyan falusi iskola, ahová angol, testnevelő, fizika, biológia és informatika szakos kollégákat látna szívesen a tantestületben. Az angolórákat szerencsére meg tudják tartani, mert a magyartanárnak angol nyelvvizsgája van, így ezt a szintet - általános iskola - még el tudja vinni helyettesítésben.

A lap cikk szerint az ország hátrányosabb helyzetű vidékein, mint a Tiszántúlon, Északkelet-Magyarországon, Nógrádban vagy éppen a Dél-Dunántúlon bizonyos szakokra, de még inkább bizonyos településekre lehetetlen szakképzett pedagógust találni. Több helyre már nemcsak a Közigálláson, hanem a Jófogáson és egyéb, kereskedelmi oldalakon is keresik a tanárokat.

Egy somogyi iskola tanára a Népszavának elmondta, régebben a kisebb települések iskoláiban zömmel a nyelvszakos és természettudományos képesítésű tanárok hiányoztak, de mostanra már olyanról is hallani, hogy rajz, vagy énekszakos tanárból van hiány.

Egy kormányrendelet a ludas a hiányban

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének dél-dunántúli ügyvivője a lapnak elmondta, a tanárhiány két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy évek óta egyre kevesebben jelentkeznek a természettudományos pedagógus szakokra.

A másik, komolyabb ok viszont egy kormányrendeletben keresendő.

"Az igazi probléma egy kormányrendelet, mely kötelezővé tette, hogy a nyugdíjkort elérő kollégákat nem lehet tovább foglalkoztatni, ráadásul a státuszuk is megszűnik. Eredendően létszámleépítésnek és a munkanélküliség csökkentésének szánták ezt a lépést, ám mára a visszájára fordult.

Két éve ugyan Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Központ vezetőjeként megígérte, hogy visszavonják a rendeletet, persze semmi sem történt. Így hiába vált mára égetővé a tanárhiány, a nyugdíjasok, még ha szeretnének is dolgozni, nem jönnek vissza, hiszen a törvény szerint, ha közalkalmazotti viszonyba kerülnek, elveszítik a járandóságukat. A fiatalok közül pedig egyre kevesebben választják ezt a pályát, ugyanis a kormánypropagandával ellentétben messze nem olyan rózsás a bérhelyzet, ráadásul az ostoba minősítési rendszer is taszítja az esetleges érdeklődőket"

- mondta el Nagy a lapnak.

A pécsi ügyvivő szerint megfelelő utánpótlás híján a vidéki, főként a kisebb települések tantestületei elöregednek, három-négy év múlva rengetegen fognak nyugdíjba menni, ami a végét jelentheti a kistelepülési iskoláknak.

Nagy szerint ugyanakkor "ez nemcsak a falusi iskolák problémája, Pécsen is akad olyan intézmény, ahol a tantestület jó harmada öt éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt."

A Népszava megszólaltatott egy baranyai kisvárosi iskolaigazgatót is, ő sem látja rózsásan a helyzetet, mivel az iskolába tanítót, informatika, fizika, biológia, testnevelés, angol- és némettanárt keresnek, záros határidőn belül.

"Legjobb lenne tegnapra. (...) Mert ez nemcsak a helyettesítő kollégáknak rossz, akiknek amúgy ki sem fizetik a pluszmunkát. Van osztály, ahol a heti három angol helyett csak egyet vagy kettőt tudunk megtartani, emiatt a szülők már jelezték: ha nem változik a helyzet, átviszik másik iskolába a gyereküket. S ha egy ilyen folyamat beindul, lehetetlenség visszafordítani. Ha nem találnak ki valamit sürgősen az illetékesek, bezárhatják a kistelepülési iskolák felét. Csak éppen nem a sokszor megénekelt gyerek-, hanem a tanárhiány miatt"

- vázolta a helyzetet az igazgató.

 

PécsAktuálisSomogy megyepedagógushiánytanár