2024.06.18, Kedd

Siófokon értékelték a Dél-balatoni Bűnmegelőzési Központ munkáját

www.hirbalaton.hu

2017.10.15. 13:54

186 diák végzett bűnmegelőzési tevékenységet a kiemelt nyári időszakban a Balaton déli partján. Munkájukkal hozzájárultak a bűncselekmények számának csökkentéséhez és a turisták biztonságának növeléséhez – hangzott el a dél-balatoni bűnmegelőzési központ munkájának siófoki értékelőjén.

A Siófoki Rendőrkapitányság tanácstermében tartották meg 2017. október 13-án a Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ évadzáró rendezvényét, ahol tájékoztatót tartott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Piros Attila rendőr dandártábornok.

A főkapitány kiemelte, hogy a Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ a Balaton partján a nyári idegenforgalmi szezonban jellemző bűncselekmények megelőzésében, a helyi lakosság és a turisták biztonságérzetének növelésében, illetve az áldozattá vált turisták segítésében működött közre, aminek köszönhetően lényegesen kevesebb bűncselekmény történt.

A Somogy Megyei Rendőr- főkapitányság Sajtószolgálatának közleménye szerint a centrumok 186 diákkal, 2017. július 3-tól augusztus 21-ig terjedő időszakban végezték tevékenységüket Siófokon, Balatonföldváron, Balatonszárszón és Balatonlellén.

A tábor keretében a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola, a dombóvári Apáczai Csere János Középiskola, tabi székhelyű Kaposvári SZC Rudnay Gyula Szakképző Iskola és Kollégium, továbbá a kalocsai székhelyű Bajai SZC Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium rendészeti fakultációs diákjai tevékenykedtek. Alapvető feladatuk volt – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan – a Balaton déli partjára, a nyári időszakban jellemző bűncselekmények számának csökkentése, a turisták objektív és szubjektív biztonságérzetének növelése.

A gyerekek a parkolókban és a települések utcáiban 3 nyelvű szórólapokkal hívták fel a lakosság és a turisták figyelmét vagyontárgyaik megóvásának alapvető lehetőségeire. A fiatalok kerékpáros portyaszolgálatot is elláttak. Ebben az évben is több lehúzott ablakú személygépkocsit találtak, többnyire a strandok környéki parkolókban, amelyek kapcsán a strandok hangosbemondóin keresztül többségében sikerült elérnünk a tulajdonost. Ellenkező esetben a diákok felváltva őrizték a láthatóan értékeket tartalmazó gépjárművet a tulajdonos megérkezéséig, ezzel is megelőzve egy esetleges bűncselekmény elkövetését. A strandokon demonstratív jelenlétükkel járultak hozzá a bűncselekmények elkövetésének megelőzéséhez, „elveszett” gyermeket, illetve megtalált, síró gyermek szüleit kutattuk fel több esetben is.

Dr. Piros Attila r. dandártábornok elmondta, hogy a Dél-Balatoni Bűnmegelőzési Centrum működése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a turisták még inkább biztonságban érezhessék magukat az idei szezonban.

A dandártábornok zárásként köszönetet mondott a pedagógusoknak és a diákoknak önzetlen munkájukért.

 

Forrás: www.hirbalaton.hu

AktuálissiófokBalatonSomogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzésDél-Balatoni Bűnmegelőzési Centrum